Den danske virksomhed Handi Life Sport har leveret bocciabolde til de Paralympiske Lege siden Seoul 1988. Virksomheden fastholder sin førerposition inden for specialsyede bolde til handicappede gennem konstante investeringer i ny teknologi. 

”Vi investerer i fremtidens teknologier – for ellers kan vi lige så godt dreje nøglen om. Men i fremtiden skal vi måske 3D printe boldene, så vi kan konkurrere på prisen og sikre deltagelsen ved fremtidens olympiader, siger Kirsten Bromann, den ene af ejerne af produktionsvirksomheden Handi Life Sport.

Den anden ejer af den 30 år gamle virksomhed, ægtemanden Jens Bromann, uddyber:

”Boldene kan produceres meget billigere i Kina. Det kan vi ikke konkurrere med. Vi har i stedet valgt at konkurrere på kvalitet. Men de andre bliver jo også dygtigere. Derfor skal vi hele tiden være fremme i skoene, afsøge nye muligheder og investere i ny teknologi.”

Handi Life Sport har allerede i samarbejde med en innovationsAgent fra GTS-institutterne og med støtte fra EU fået omlagt produktionen fra 100 procent håndværk til semiautomatisk produktion med syning af dele af bocciaboldene, der bruges af især spastikere og folk med muskelsvind til indendørs petanque. De har indført nye og fælles IT og crm-systemer – samt en ny hjemmeside, der effektiviserer administration, bogholderi og forsendelse.

”Omstillingsprocesserne har fordoblet vores omsætning og overskud. Den tendens fortsætter. Udviklingen betyder, at vi kan imødekomme den stigende efterspørgsel uden at ansætte en masse nye medarbejdere. Investeringen i ny teknologi har altså betydet, at vi kan tage flere ordrer ind og tjene mere uden at ansætte flere,” siger Jens Bromann.

For at gøre produktionen 100 procent automatisk samarbejder Handi Life Sport nu med GTS-institutter og universiteter om at udvikle produktionsformer helt uden brug af håndsyning. For eksempel ved at benytte nye teknologier som 3D-print.

”Det kan godt være, at vores udviklingsarbejde ikke fører til fuldautomatisering i morgen, eller til næste år. Men det betyder, at vi er klar og kan omlægge, så snart de nye teknologier gør det muligt,” siger Jens Bromann. Og dertil supplerer Kirsten Bromann;

”Hvis man vil overleve som produktionsvirksomhed i Danmark – hvor arbejdskraften er dyr og sparsom – så kan man næppe undgå digitalisering og automatisering. Den sparede tid kan bruges til at tænke kreativt og innovativt. Og her har vi en fordel i Danmark, fordi vores udenlandske konkurrenter, der har adgang til billigere arbejdskraft, ofte ikke er så langt fremme i brugen af teknologi. Det er en klar konkurrencefordel.”

Foto: Handi Life Sport