Ifølge de seneste tal fra International Federation of Robotics (IFR) har Danmark cementeret sin position som en af de førende nationer inden for robotteknologi. Med en imponerende stigning i antallet af installerede robotter, har Danmark klatret fra en 12. plads i 2022 til en 7. plads i 2023 på verdensplan, når det kommer til antallet af robotter per medarbejder.

I 2023 installerede Danmark 1.489 nye robotter, svarende til en stigning på otte procent i forhold til året før. Det er et klart tegn på, at den danske investering i automatisering og avanceret teknologi virker. Robottætheden i Danmark er nu 306 robotter per 10.000 medarbejdere, hvilket kun overgås af Tyskland og Sverige i Europa.

2023-tallet er en del af en tendens til en markant stigning i antallet af robotter per medarbejder i Danmark de seneste år. Se en graf for udviklingen her.

Nye muligheder ved implementering af robotteknologi

“Vi ser en positiv udvikling i robotindustrien, som ikke kun booster produktiviteten, men også skaber nye muligheder for innovation, fremtiden handler ikke kun om at gøre tingene hurtigere eller billigere. Det handler om at skabe løsninger, der tilpasser sig vores skiftende verden, løser komplekse udfordringer og åbner nye muligheder”. siger Michael Nielsen, der er bestyrelsesleder for Dansk Robot Netværk, DIRA.

I følge Michael Nielsen viser stigningen i antallet af installerede robotter og robottætheden, at danskerne udnytter robotteknologien mere og mere.

“Stigningen viser vores stigende evne til at integrere avancerede teknologier i vores daglige produktion. Robotterne giver os mulighed for at optimere processer og øge effektiviteten, men der er stadig et stort uudnyttet potentiale, som vi skal blive bedre til at udnytte”, fortæller han.

Nordisk fremgang

Det er ikke kun Danmark, der oplever fremgang. Hele Norden viser en gennemsnitlig vækst på 9 pct. i antallet af installerede robotter. Det glæder Søren Peter Johansen, der er sekretariatsleder i Dansk Robot Netværk:

“Denne regionale vækst er et tegn på, at vi i Norden er på rette vej mod en mere automatiseret fremtid, hvor robotteknologi spiller en central rolle i vores produktionsprocesser”, siger han.

Danmarks stærke position inden for robotteknologi understøttes af vores fokus på uddannelse og forskning. Samarbejdet mellem universiteter, forskningsinstitutioner og private virksomheder har skabt et dynamisk miljø, der fremmer innovation og hurtig implementering af nye teknologier.

Danmark har med den seneste udvikling styrket sin position som et centralt knudepunkt for robotteknologi, hvilket ikke kun gavner den nationale økonomi, men også sætter landet i en stærk position på den internationale scene for teknologisk innovation.

Læs mere om, hvordan dansk robotteknologi klarer sig i konkurrence med andre lande her.

Foto: Teknologisk Institut