Et treårigt samarbejde mellem nogle af Danmarks største industrivirksomheder har knækket flere koder til at genanvende komplekse plastmaterialer fra industrien. Partnerskabet CIP (Cirkulær Industriplast) har skabt konkrete løsninger, der kan give nyt liv til plast fra produkter som termostater, insulinpenne og pumpehuse.

Industriplast er komplekst og har længe haltet bagefter i forhold til genanvendelse sammenlignet med fx forbrugernes plastaffald. Med CIP-projektet har virksomheder som Novo Nordisk, Grundfos, Danfoss og Coloplast arbejdet sammen om at finde løsninger, der kan ændre dette. Partnerskabet har haft fokus på at kombinere materialeforståelse med genanvendelsesteknologier og på at skabe nye samarbejder på tværs af brancher.

“Når industrigiganter som Novo Nordisk, Grundfos, Danfoss og Coloplast vælger at gå sammen om at øge genanvendelsen af deres produkter, så vidner det om, at opgaven er for kompleks til, at de kan gøre det på egen hånd. Men samtidig er viljen til stede. Nøglen ligger i de brede partnerskaber på tværs af brancher, hvor vi både kan gøre hinanden klogere, afsøge nye samarbejder og skabe fremtiden sammen,” fortæller direktør Sune Dowler Nygaard fra Teknologisk Institut, der har ledet projektet.

Et nyt liv til industriplast

CIP har blandt andet undersøgt, hvordan materialer og genanvendelsesteknologier kan spille sammen i en fremtidig cirkulær økonomi for industriplast. Blandt de konkrete resultater har Danfoss udviklet en take-back-ordning, hvor gamle termostater indsamles fra fx renoveringsprojekter og genanvendes i nye produkter.

“For at nå hertil er der taget flere tusinde gamle termostater tilbage, som møjsommeligt er blevet adskilt, sorteret, kværnet og testet af Teknologisk Institut. På sin vis meget lavpraktisk, men det har sat tempo på vores udviklingsarbejde, så vi nu arbejder på en prototype på en termostat med plastik fra gamle termostater. Værdien er til at få øje på,” forklarer Nanna Aage Lundsgaard, VP RD&E HydronicS hos Danfoss.

Grundfos arbejder også med at genanvende plast fra brugte pumpehuse. I samarbejde med Trebo neddeles de gamle dele, og de forskellige plasttyper adskilles, så de kan bruges i produktionen af nye pumpehuse.

Hos Novo Nordisk har projektet givet værdifuld indsigt i mulighederne for at genanvende plast fra brugte insulinpenne, der indsamles gennem en allerede eksisterende returordning.

“Vores medvirken i CIP har givet Novo Nordisk en værdifuld indsigt i mulighederne for genanvendelse af industriel plast – herunder både mekanisk og kemisk genanvendelse, som vi bl.a. har anvendt i vores seneste strategi for vores returordning,” siger Dorethe Nielsen, Vice President for Corporate Environmental Strategy hos Novo Nordisk.

Inspiration til fremtidens løsninger

CIP-partnerskabet afsluttes med en konference i Industriens Hus den 26. februar, hvor erfaringer og løsninger deles for at inspirere flere virksomheder til at deltage i den cirkulære omstilling.

“Vi glæder os til at dele ud af erfaringer og løsninger, for den cirkulære omstilling af samfundet er helt afhængig af virksomheder med høje ambitioner og handlemod. Det synes jeg, at CIP-partnerskabet har været en god eksponent for. Samtidig tvivler jeg ikke på, at der på sigt er gevinster at høste for de virksomheder, der lige nu går forrest,” siger Sune Dowler Nygaard.

Om CIP

CIP (Cirkulær Industriplast) er et strategisk partnerskab, der har kørt fra 2022 til 2025 med støtte fra Miljøteknologisk Demonstrations- og Udviklingsprogram under Miljø- og Ligestillingsministeriet. Partnerskabet består af Novo Nordisk, Grundfos, Danfoss, Coloplast, Teknologisk Institut og flere andre virksomheder og videnspartnere. Målet har været at udvikle konkrete løsninger til genanvendelse af industrielle plastmaterialer og fremme en mere cirkulær økonomi for industriplast.

Læs mere her

Foto: Teknologisk Institut