I samarbejde med Teknologisk Institut har Danusec udviklet et stabilt gult farvestof på pulverform, der kan anvendes som coating til eksempelvis slik og tyggegummi. Danusec har i samarbejde med sin kunde udviklet en ny produktformulering, som efterfølgende blev tørret i samarbejde med Teknologisk Institut. Pilotanlæggene hos Teknologisk Institut blev anvendt til formålet, og projektet har demonstreret de store muligheder der ligger i at anvende pilotprocesser til afprøvning af nye ideer og til produktion af vareprøver.

Forbrugerne efterspørger i stigende grad naturlige fødevareingredienser, herunder naturlige fødevarefarver. Men naturens egne farver har sjældent de samme egenskaber som de syntetiske. Det kan vanskeliggøre skiftet fra syntetisk til naturlig betragteligt. Et eksempel er den gule farve, som kan frembringes ved brug af curcumin som stammer fra gurkemeje. Dette farvestof er kendt for at være ustabilt og påvirkes nemt eksempelvis af lys som får farven til at blegne, hvilket vanskeliggør anvendelsen af curcumin som fødevarefarve.

Danusecs kunde efterspurgte imidlertid et naturligt gult farvestof, som kan bruges til at coate eksempelvis slik og tyggegummi. Denne type produkter bliver udsat for lys, især når de ligger på hylden i butikken. Det var derfor nødvendigt at stabilisere den gule farve, hvis den skulle kunne leve op til forbrugernes høje forventninger.

Sammen med sin kunde i Indien udviklede Danusec derfor en produktformulering, som kunne stabilisere den gule farve. Udfordringen herefter lå i at tørre produktet, således at kunderne kunne anvende den gule farve på pulverform. Men en række af de anvendte komponenter i produktformuleringen viste sig at være meget svære at tørre.

Spraytørring var løsningen

Danusec kontaktede derfor Teknologisk Institut, som råder over en række teknologier til tørring og produktion af fødevarepulvere. ”Jeg vidste at Teknologisk Institut havde, ikke kun udstyret, men også kompetencerne til at kunne assistere på området” siger Per Isager, adm. direktør hos Danusec.

Ved brug af Teknologisk Instituts spraytørringsudstyr fik Danusec produceret en række vareprøver af stabilt gul farve på pulverform, som herefter kunne sendes videre til kunden til konceptgodkendelse. ”I første omgang var det en test af om udstyret overhovedet var i stand til at tørre produktet, og det må vi konstatere, at det kunne”, udtaler Per Isager. ”Det, at Teknologisk Institut har været med i processen, har betydet, at jeg har haft nogen at sparre med, idet de arbejder indenfor pulver og pulverteknologi, og sparring er meget betydningsfuldt for en lille virksomhed”.

Teknologisk Institut har pilotudstyr til blandt andet spraytørring og frysetørring, og kan derudover udføre en lang række andre pulverteknologier. Det gælder for eksempel spraykøling, fluid bed coating, mikroindkapsling samt agglomerering og mikronisering.

– Jeg betragter Teknologisk Institut som et kommercielt universitet, dvs. der er en masse faglige personer som er superdygtige indenfor deres felt, og samtidig har en kommerciel kasket på, hvilket er lige præcis den kombination, jeg har brug for som ejer af en lille virksomhed, udtaler Per Isager.

Du kan se en video, som omhandler casen, her