Først og fremmest finder GTS-foreningen det bekymrende – og meget overraskende – at der ikke er afsat penge til at drive nye produktionsteknologier frem, siger direktør i GTS-foreningen, Ragnar Heldt Nielsen. Han slår samtidig fast, at det trods alt er positivt, at der er afsat midler til en roadmap over danske faciliteter til test, demonstration og udvikling.
Regeringen og Folketingets partier har netop indgået aftaler om fordelingen af 5,5 mia. kr. til forskning og innovation. Rigtig fordelt har forskningsmidlerne potentiale til at løse nogle af samfundets største udfordringer. Men er der prioriteret rigtigt? Ikke over hele linjen, er budskabet fra GTS-foreningen.
Draghi-rapport med røde alarmklokker
Det er nok de færreste med interesse for, hvad Danmark skal leve af i fremtiden, der ikke har set Draghi-rapporten og dens dystre meldinger ift. fremtidens europæiske konkurrenceevne. Der må gøres noget NU, er budskabet, og derfor undrer det GTS-foreningen, at regeringen og forligspartnerne med den nye aftale om forskningsreserven ikke direkte afsætter penge til produktionsområdet. Det har ellers ikke skortet på anbefalinger, der går i den retning – ikke mindst har Dansk Industri i lighed med GTS-foreningen været ude at slå på tromme for det.
”Danmark – og Europa – skal tage kampen op med lande som USA og Kina, der er i højeste gear, når det handler om at sætte fart på landenes konkurrencekraft. Vi skal med på vognen, og derfor skal der satser langt mere på Produktionsdanmark, der skal have verdensklasse betingelser for vidensbaseret innovation. Derfor ærgrer det mig, at den nye aftale ikke har fokus på det”, siger Ragnar Heldt Nielsen.
Også plads til ros
GTS-foreningen vil gerne rose regeringen for, at der nu er afsat 2,5 mio. kr. til en roadmap for udbygning af danske faciliteter til test, demonstration og udvikling inden for det grønne område.
”Det har længe været en mærkesag for os, at vi skal styrke udbygningen af test og demonstrationsfaciliter, og med roadmappen får vi lagt en plan”, siger Ragnar Heldt Nielsen.
Desuden er det særdeles positivt, at aftalepartierne bag forskningsreserven er blevet enige om at afsætte 10 mio. kr. til forskning og innovation i danske sprogmodeller baseret på generativ kunstig intelligens. Der sker i regi af Danish Foundation Models, der er et samarbejde mellem danske universiteter og Alexandra Instituttet.
Med 2,3 mia. kr. til grønne forskningsinitiativer videreføres også en lang række vigtige indsatser herunder de fire forskningsmissioner: CO2-fangst, grønne brændstoffer (Power-to-X), landbrug og cirkulær økonomi – nu med fornyet fokus på deres effekt.
”Her er GTS-institutterne klar til at bidrage med specialistkompetencer og testfaciliter, der kan bringe de nye grønne løsninger hurtigere i anvendelse”, slår Ragnar Heldt Nielsen fast.
Fakta
Forskningsreserven er en del af den danske finanslov, og den giver politikere mulighed for hvert år at afsætte penge til forskning, udvikling og innovation. Forskningsreserven går til forskellige fonde og institutioner.
Foto: Teknologisk Institut
Seneste aktuelt
11. december 2024