Et restprodukt fra metalindustrien, titaniumspåner kan nu genanvendes til produktion af titaniumspulver til 3D-print. Det viser resultatet af VARETIT-projektet, der påviser, at metoden kan føre til overvældende energi- og CO2-besparelser i metalindustrien.
Efter tre års forskning og udvikling kan det Eureka-støttede projekt VARETIT nu præsentere lovende resultater. Projektets formål har været at undersøge potentialet i at genanvende titaniumspåner – et restprodukt fra metalindustrien – til produktion af titaniumspulver, der kan bruges til 3D-print.
“Projektet har demonstreret, at vi kan omdanne affald til et værdifuldt råmateriale. Dette åbner nye døre for cirkulære og energibesparende produktionsmetoder inden for metalindustrien”, siger sektionsleder Anders Bæk Hjermitslev fra Teknologisk Institut.
Projektet var et samarbejde mellem Teknologisk Institut, Euler3D, Bühler-Meincke, Ionics, CRM Group, Revatech og Granutools.
Energi- og CO2-besparelser
Forskellen mellem miljøbelastningen i traditionel fremstilling og VARETIT’s fremgangsmåde er til at få øje på. VARETIT-metoden bruger nemlig kun 23 procent af energien og 16 procent af CO2-emissionerne, som kræves til en traditionel fremstilling.
“Vi ser en betydelig besparelse både i forhold til energi og klimaaftryk, siger Anders Bæk Hjermitslev og tilføjer, at VARETIT-projektet har fokuseret på at producere pulver i en lille skala, og at en større produktion måske vil give andre resultater”, siger Anders Bæk Hjermitslev.
Mens genbrugspulveret kan benyttes til en bred vifte af applikationer, er kvaliteten dog ikke lige så høj som traditionelt fremstillet titaniumspulver. Derfor fastslår Anders Bæk Hjermitslev, at genbrugspulverets egenskaber ikke rækker til de mest kritiske applikationer:
“Vi vidste, at vi ikke ville kunne bruge det i medicinske applikationer eller flykomponenter, men den kvalitet, som vi kan printe i med genbrugspulveret, har vist sig at være tilstrækkelig til at imødekomme behovet for mange applikationer”.
Selvom der fortsat er potentiale for forbedringer, har VARETIT-projektet med sine lovende resultater vist vejen mod en mere bæredygtig metalproduktion.
“Vi er begejstrede for resultaterne og vil nu forsøge at sammensætte et nyt konsortium for at søge støtte til et opfølgende projekt. Dette skal bringe genbrugspulveret tættere på at blive en integreret del af mainstreamproduktionen”, afslutter Anders Bæk Hjermitslev.
Du kan læse mere om VARETIT-projektet her
Foto: Teknologisk Institut
Seneste aktuelt
4. december 2024