Den danske virksomhed, Tantaline er med et MADE Materiale Demonstrationsprojekt kommet et stort skridt nærmere at kunne producere slidstærke bolte til fx havvindmøller, der ikke bliver nedbrudt af saltvand, og det vækker interesse i udlandet.

Tusindvis af stålbolte skal kontinuerligt tjekkes

Der er tusindvis af stålbolte i bare én enkelt havvindmølle og dens fundament. Særligt de udvendige bolte, som fæstner havvindmøllen til fundamentet, skal kontinuerligt tjekkes og om nødvendigt udskiftes, efterhånden som det hårdføre, saltholdige miljø til havs får dem til at korrodere.

Da havvindmølleparker kan bestå af mere end 100 vindmøller, som skal være i drift i over 20 år, ser SMV’en Tantaline fra Nordborg et stort marked for bolte med virksomhedens overfladebehandling af samme navn, der holder år efter år.

Tantaline er baseret på grundstoffet tantal, og når den påføres en bolt, korroderer den nemlig ikke.

Opvarmning reducerer styrken

Udfordringen for Tantaline er, at overfladebehandlingen med tantal sker ved temperaturer på over 800 grader, som reducerer stålets styrke med cirka 30 procent.

Derfor har Tantaline i et MADE Materiale Demonstrationsprojekt med FORCE Technology ønsket at finde rustfrit stål, som er så stærkt, at det trods reduktionen af styrken stadig lever op til industristandarden, ligesom man ved efterfølgende varmebehandling skal kunne bringe det tantalbelagte stål op på samme styrke, som det havde inden overfladebehandlingen.

”Opvarmning er en gængs metode til at hærde stål, ligesom man også kan anvende hurtig afkøling eller mekanisk bearbejdning. Men da overfladebehandlingen med tantal sker i et 100 procent iltfrit kammer, er hurtig afkøling i vand ikke en mulighed, da det vil tilføre ilt, og mekanisk bearbejdning kan påvirke tantalbelægningen,” forklarer Klaus Madsen, testingeniør hos Materials & Components Test, FORCE Technology.

Skal testes til havs

Den første del af projektet bestod af materialerådgivning, hvor FORCE Technology udvalgte to typer af rustfrit stål, som Tantaline overfladebehandlede.

Derefter testede FORCE Technology det tantalbelagte ståls materialeegenskaber – herunder trækstyrke – hvor den ene type stål viste sig at været optimal. Det er både velegnet til tantalbehandling og så stærkt, at det trods styrkereduktionen pga. opvarmningen fortsat lever op til den ønskede industristandard.

Om det specifikke stål ydermere opnår sin oprindelige styrke ved efterbehandling er endnu ikke testet.

For Paul Egginton, Operations Manager hos Tantaline, er det afgørende, at han har fået dokumenteret, at det tantalbelagte stål efterlever industristandarden.

”Med den dokumentation kan vi gå til producenterne af havvindmøller – eller andre offshoreaktører – og få dem til at teste vores tantalbelagte bolte i praksis. De skal sidde på et vindmøllefundament eller en boreplatform, hvor de bliver maksimalt udsat for vejr og vind, så branchen kan se, at de både holder og ikke korroderer – og dermed potentialet i at anvende dem,” fastslår Paul Egginton.

Læs mere om projektet her

Foto: FORCE Technology