Dansk industri udtrykker interesse for printet elektronik, men mangler viden, kompetencer og udstyr. Det viser to nye undersøgelser fra Teknologisk Institut.

Printet elektronik er en relativt ny teknologi med et kæmpe potentiale og mange anvendelsesmuligheder. Ved at integrere elektriske komponenter som sensorer og antenner i produkter, der ellers ikke har smarte funktionaliteter, bliver det muligt at udvikle en hel vifte af nye produkter inden for bl.a. medico, wearables, logistik og konstruktion.

”Printet elektronik åbner op for helt nye muligheder, da man i stil med 3D-print kan printe komplekse konstruktioner til priser, der kan konkurrere med masseproducerede produkter. Ganske enkelt fordi printet elektronik kan fremstilles ud fra CAD-tegninger på stort alle materialer – også de bøjelige såsom folie, papir og tekstiler,” fortæller sektionsleder Zachary James Davis fra Teknologisk Institut

Globale virksomheder storforbruger teknologien

I lande som USA og Japan har printet elektronik for længst vundet indpas i fremstillingsindustrien – især inden for produktion af smart products og i globale virksomheder som Samsung og Panasonic. Teknologien optimerer produktionen, nedbringer omkostninger og gør virksomhederne mere konkurrencedygtige og udviklingsparate.

Manglende kompetencer bremser udviklingen

Derfor kan man undre sig over, at printet elektronik, hvis marked på verdensplan forventes at runde 75 milliarder amerikanske dollars i 2030, er en stort set ukendt teknologi i Danmark.

”Vi har været i kontakt med 56 danske virksomheder, som vi betegner som teknologiske frontløbere, for at undersøge, hvorfor printet elektronik ikke er mere udbredt i Danmark. Det viser sig, at der er stor interesse for teknologien. Men virksomhederne bliver bremset af manglende viden, kompetencer og udstyr,” siger Leif Jakobsen, seniorspecialist på Teknologisk Institut.

Hjælp til at styrke konkurrenceevnen

Dansk industri risikerer at blive overhalet af udenlandske konkurrenter, som er hurtigere til at implementere printet elektronik i deres produkter og dermed vinder markedsandele. Derfor er det vigtigt, at erhvervslivet begynder at tage teknologien til sig, inden det er for sent.

Globalt set er 1/3 af de over 17.000 patenter inden for printet elektronik blevet udtaget inden for de seneste år, viser undersøgelsen. Derfor forventes det, at printet elektronik for alvor bliver introduceret på markedet i nærmeste fremtid. Og Teknologisk Institut kan hjælpe udviklingen på vej.

”Vi arbejder intensivt med at udvikle produktionsmetoder for bl.a. printede kredsløb og har stor viden om, hvordan printet elektronik kan indgå i eksisterende eller nye produkter, og hvordan man kan forkorte processen fra ide til masseproduktion. Med vores udstyr og kompetencer kan vi give danske virksomheder direkte adgang til viden og faciliteter, og dermed kan vi accelerere implementeringen af printet elektronik i dansk erhvervsliv,” siger Christian Kallesøe, sektionsleder på Teknologisk Institut.

Du kan læse den fulde pressemeddelelse her

 

Foto: Teknologisk Institut