Danske og europæiske virksomheder er gået sammen med et GTS-institut om en række eksperimenter, der skal bane vejen for at robotteknologi kan varetage inspektion- og vedligeholdelsesopgaver.

I dag bliver en endeløs mængde af ensformige, risikable og tidskrævende inspektions- og vedligeholdsopgaver udført manuelt, i sektorer som eksempelvis transport, vandforsyning og energi – som er med til at sikre, hvad mange af os tager for givet.

Det globale marked for inspektion og vedligehold er faktisk estimeret til 450 milliarder euro, og der er et massivt potentiale for robotteknologiske løsninger til at øge produktiviteten og forbedre sikkerheden.

Det potentiale arbejder Teknologisk Institut – gennem et EU-finansieret projekt, der hedder RIMA – at få danske virksomheder til at realisere og udnytte til deres fordel.

50 eksperimenter på tværs af Europa

RIMA (Robotics for Infrastructure Inspection and Maintenance) er et fireårigt, europæisk projekt (2019-2022), som hjælper SMV’er med at indføre robotteknologi til at løse udfordringer inden for inspektion og vedligehold – eksempelvis vandforsyning, veje, jernbaner, infrastruktur i byer og energiproduktion og -distribution.

Mere konkret modtager man med Teknologisk Institut – som leder den danske indsats i projektet – nøgleservices til at opnå acceleration. Det inkluderer støtte til tests og teknologioverførsel, rådgivning og træning i robotteknologi inden for inspektion og vedligehold.

Netop nu indledes sidste runde af i alt 50 eksperimenter, hvor virksomheder modtager støtte til at løse en udfordring eller udvikle teknologier og løsninger til inspektion og vedligehold. Heriblandt er også et par danske virksomheder.

Fortovstyggegummi og undervandsoperationer

76 millioner stykker tyggegummi bliver hvert år efterladt på danske fortove. Det er en udfordring, som den aarhusianske virksomhed Capra Robotics har kastet sig over og gennem RIMA-projektet ønsker at udvikle en løsning til.

Du kan læse mere om Capra Robotics i denne case, der dykker ned i de mange muligheder som følger med de robotløsninger virksomheden tilbyder.

I Odense har en anden virksomhed, Blue Atlas Robotics, sat sig for at gøre inspektionsopgaver under vandets overflade nemmere og mere effektiv med en autonom undervandsdrone.

”Der er en flaskehals, når det kommer til at forbinde teknologien til markedets behov og applikationer med stort potentiale. Det er derfor en fornøjelse at kunne bidrage til, at også danske virksomheder får den specialistviden, de har brug for, får adgang til et europæisk netværk og får accelereret væksten i feltet for robotter til inspektion og vedligehold”, siger centerchef Kurt Nielsen fra Teknologisk Institut.

RIMA-konsortiet består af 16 ledende forskningsorganisationer fra forskellige europæiske lande og syv organisationer, som repræsenterer slutbrugere og forskellige sektorer. RIMA er blevet finansieret med 120 millioner kroner af EU.

Du kan læse den fulde pressemeddelelse her

Foto: Teknologisk Institut