Teknologisk Institut har været en del af et fireårigt forskningsprojekt, som satte sig for at forenkle robotprogrammering. Nu er projektet nået i mål, og resultatet kan blive et yderst værdifuldt værktøj i fremtidens programmering af robotter.

Teknologisk Institut, Universal Robots, Syddansk Universitet og Terma har med støtte fra Innovationsfonden udviklet en no-code løsning med robotprogrammeringskonceptet PIRAT, der omdefinerer begrebet programmering og re-programmering af robotter.

Den nye, mere brugervenlige tilgang reducerer markant den tid, der kræves for at omstille en robot fra én opgave til en anden.

“I samarbejdet er vi lykkedes med at skabe noget værdifuldt og gøre det nemmere for brugerne at programmere robotter”, siger Mikkel Labori Olsen, der er konsulent hos Teknologisk Institut.

“Programmering ved demonstration”

PIRAT (Programming Ignition for Robotic Assembly Tasks) arbejder ud fra princippet om “programmering ved demonstration”. En operatør guider robotten fysisk til at udføre en opgave, og baseret på disse bevægelser, genererer robotten den nødvendige kode, så den efterfølgende selv kan løse opgaven.

Ideen om programmering ved demonstration er ikke ny, men PIRAT har nu udvidet konceptet til processer – såsom maskinbetjening, forsænkning og limning – hvor robotten tolker operatørens demonstration og oversætter det til et funktionsdygtigt program med robuste fejlhåndteringsmekanismer.

“Vi er stolte af at have været en del af udviklingen af PIRAT. Dette brugervenlige, no-code koncept for programmering og re-programmering vil reducere tilpasningstiden af robotter markant. Det er et stort skridt fremad og kan gøre robotter langt mere tilgængelige – ikke mindst for de brugere, der ikke er vant til at programmere”, siger Rune Søe-Knudsen, som er Principal Innovation Researcher hos Universal Robots.

Fra fire timer til tolv minutter

Brugervenligheden tillader hurtigere tilpasning til forskellige opgaver eller produktvariationer.

Et eksempel herpå er virksomheden Wila fra Silkeborg, hvor re-programmeringstiden for deres CNC-maskine blev reduceret fra fire timer til blot tolv minutter med PIRAT.

“Vi ser PIRAT som en game-changer. Tiden, det tager at re-programmere vores CNC-maskine, er reduceret markant, og dette fremskridt har muliggjort en betydelig forøgelse af vores effektivitet og tilpasningsevne. PIRAT gør det samtidig muligt at programmere robotten uden videre uddannelse inden for faget, hvilket er et kæmpe plus for produktionsvirksomheder”, siger Sune Hvid Kristensen, som er industritekniker hos Wila.

PIRAT startede som et forskningsprojekt i 2019 med det formål at løse en problemstilling om, at mange virksomheder ikke bruger deres robotter til montageprocesser, da de er for vanskelige at omstille.

Ambitionen var at udvikle robotteknologi skræddersyet til små produktioner, hvori robotter nemt skulle kunne omstilles til nye montageprocesser.

Læs mere om forskningsprojektet og de mange fordele ved PIRAT her

Foto: Teknologisk Institut