Teknologisk Institut skal i samarbejde med en række europæiske partnere udvikle nye, standardiserede målemetoder for medicindoserings-udstyr. De nye metoder vil betyde, at det fremover bliver lettere at sikre at medicinen bliver udmålt korrekt, så der sker færre fejldoseringer.
Medicineringsfejl er den hyppigst anmeldte utilsigtede hændelse i Danmark. Det dækker blandt andet over fejl i doseringer. I 2018 blev 195.173 utilsigtede hændelser indrapporteret til Dansk Patientsikkerhedsdatabase.
Metrology for Drug Delivery
I dag bruger man fx apparater til at dosere medicin til diabetes-patienter, som skal have insulin på bestemte tidspunkter eller til at smertebehandle patienter.
”Udstyret betyder, at en række patienter kan få behandling i eget hjem, frem for at skulle på hospitalet. Men på nuværende tidspunkt findes der ikke nogen godkendte målemetoder, til at dokumentere nøjagtigheden af doseringsapparaterne. Det kan føre til forkert dosering af medicin, hvilket kan få fatale følger for patienten”, siger Anders Niemann, specialist i flowmåling på Teknologisk Institut.
Udviklingen af målemetoderne sker i EU-projektet Metrology for Drug Delivery, under EMPIR-programmet. Målet med projektet er at sikre viden om medicindoseringsudstyrets performance, og dermed forbedre patientsikkerheden og reducere risikoen for doseringsfejl af patienter, både på hospitalet og i hjemmet.
Præcis pumpemåling
Teknologisk Institut bidrager med specialistviden og udstyr
Som nogle af de eneste i Europa tilbyder Teknologisk Institut akkrediteret kalibrering af flowmålere, infusionspumper og dispenseringssystemer i mikroflow-området, dvs. i måleområdet 1 – 6.000 ml/h.
Flowlaboratoriet ved Teknologisk Institut er af Sikkerhedsstyrelsen udpeget til Nationalt Metrologi Institut for vandflow.
Læs hele artiklen her
Foto: Teknologisk Institut
Seneste aktuelt
11. oktober 2024
Nyt stærkt fokus på test og demonstration i grøn omstilling
11. oktober 2024
NIS2: Hvad skal I vide om jeres datasikkerhed?
9. oktober 2024
Kan teknologien afhjælpe personalemangel i kommunerne?
9. oktober 2024