Virksomheden CHEXS har succes med sine røntgenspejle hos Den Europæiske Rumfartsorganisation (ESA). Nu skal teknologien i røntgenspejlene forbedre hospitalernes røntgendiagnostik.

CHEXS øjner mulighed for at udvide forretningen

100.000 røntgenspejle. Så mange spejle skal sidde i en linsestruktur i et nyt, kæmpe røntgenteleskop, som Den Europæiske Rumfartsorganisation (ESA) vil udforske sorte huller med i rummet. Virksomheden CHEXS, som udspringer af DTU Space, har assisteret ESA i udviklingen af røntgenspejle og er konsulent for ESA i den industrielle produktion af de mange spejle.

Nu er CHEXS, som er en forkortelse for Center for High-Energy X-ray Systems, i gang med at udvide sin forretning til optik til medicinske røntgenbilleder.

”Vores røntgenspejle skal fjerne unødige bølgelængder i røntgenstrålingen, så patienten udsættes for mindre stråling, samtidig med at de forbedrer røntgenfotoets kvalitet,” forklarer Sonny Massahi, ph.d. og CEO for CHEXS.

Fra rumteknologi til medicinsk billeddannelse

Rejsen fra rumteknologi til medicinske billeder kræver ændringer i CHEXS’ produktionsopsætning. Det betyder også nye krav til test og validering af produktionsmetoderne og de fremstillede spejle.

CHEXS ville skulle investere 10 mio. kr. i nyt udstyr for at verificere, at de fremstillede spejle har den nødvendige optiske kvalitet til de nye anvendelser, men i et MADE materiale demonstrationsprojekt identificerede CHEXS og FORCE Technology en alternativ valideringsmetode, der involverede målinger på en international forskningsfacilitet.

Millioner sparet på laboratorieudstyr

Metoden gav valideringsdata af enestående kvalitet. Den fjernede også behovet for, at CHEXS skulle anskaffe sit eget udstyr, hvilket reducerede tiden til produktvalidering og sparede den lille startup for investeringen på 10 mio. kr.

”De præcise data har efterfølgende gjort det muligt at overføre resultaterne til et mindre avanceret setup i Danmark, hvor vi fremover kan udføre målingerne og derved spare yderligere ressourcer,” siger Sonny Massahi.

Efter at have leveret specialiseret udstyr til ESA-satellitmissioner i årevis er CHEXS nu et skridt nærmere i sin rejse med at overføre den avancerede rumteknologi til jordnær anvendelse på røntgenstuerne.

Læs mere om projektet her

Foto: CHEXS