Danske importører og producenter af mundbind, som vælger at få testet deres produkter hos ikke-akkrediteret testlaboratorier, risikerer at stå med ubrugelige dokumenter og mundbind, der strander i tolden.

På grund af Corona-krisen bliver der i øjeblikket produceret og importeret rigtig mange ansigtsmasker og mundbind til det danske marked.

Desværre oplever GTS-instituttet FORCE Technology, som tilbyder akkrediteret test af mundbund via et europæisk partnerinstitut, jævnligt danske producenter og importører, som ikke kan få deres mundbind ind i landet eller mister store ordrer.

Afdelingschef i Produkttest og kemisk analyse, Henrik Lindeløv fortæller:

”Der er mange om buddet i øjeblikket. Og vi ser desværre flere eksempler på virksomheder, som allerede har fået deres produkt testet enten af et europæisk eller endda dansk laboratorium, som så viser sig ikke at være fuldt akkrediteret til de pågældende tests. For kunden betyder det, at deres produkt risikerer at strande i tolden. Det er selvsagt problematisk for den enkelte virksomhed, men det forsinker faktisk også forsyningen af mundbind til det danske marked.”

Ubrugelige dokumenter kan give store problemer

Udover at man som importør kan risikere, at ens produkt strander i tolden, kan der også opstå problemer i forhold til enten kunden eller producenten, når man får et produkt testet hos et laboratorium, som ikke er akkrediteret til test af mundbind.

Hvis der fx opstår uenighed mellem importør og producent omkring produktets kvalitet, vil man ikke kunne bruge dokumentationen fra en ikke-akkrediteret test til ret meget.
Henrik Lindeløv uddyber:

”Vi har set eksempler på kunder, som står med et produkt, hvor der er uoverensstemmelser mellem resultaterne af en ikke-akkrediteret test og en akkrediteret test, hvilket resulterer i at produktet ikke kan sælges på det danske marked. Det kan koste rigtig mange penge for importøren.”

Akkrediteret test sikrer kvalitet og markedsadgang

De blå mundbind, som lige nu anbefales af Sundhedsstyrelsen i forhold til COVID-19, skal være CE-mærkede før de må sælges i EU og Danmark. CE-mærket er vigtigt for den enkelte borgers sikkerhed for, at det pågældende produkt rent faktisk virker efter hensigten.

For at få CE-mærket mundbind, skal det gennemgå en akkrediteret test. En akkrediteret test sikrer borgerne, at det produkt, de står med i hånden, lever op til de krav der er stillet, og at det derfor virker, som det skal. Men før produktet når så langt, at det kommer ud til forbrugerne, har den akkrediterede test en anden funktion. Det er at sikre, at produktet kan komme igennem tolden.

Vil du vide mere? Kontakt:
Afdelingschef Henrik Lindeløv
hlin@force.dk
Tlf. 43 25 07 38

Du kan læse den fulde nyhed på FORCE Technologys hjemmeside her