De klimavenlige løsninger, der ligger i de grønne brændstoffer, som Power-to-X-teknologierne kan producere, medfører flere sikkerhedsrisici. Da DBI’s og FORCE Technology’s Power-to-X Safety Network mødtes i februar, blev den eksisterende sikkerhedskultur diskuteret.

Sikkerheden i din virksomhed er fundamentet for en god forretning. Det var hovedpointen, da Power-to-X Safety Network mødtes til oplæg og diskussion de vigtige sikkerhedsaspekter af Power-to-X-industrien.

“Hvis ikke du tager dig ordentligt af sikkerheden i din virksomhed, er der nok også andre ting i forretningen, du heller ikke har styr på.”

Sådan lød det fra Jacob Thomasen, tidligere CEO hos Maersk Oil og oplægsholder ved seneste møde i netværksgruppen for Power-to-X Safety. Gruppen blev etableret sidste år for at skabe viden og sparring om alle de vigtige sikkerhedsaspekter af den Power-to-X-industri, som er i kraftig opblomstring i både ind- og udland og særdeles væsentlig for den grønne omstilling.

På trods af en industri i rivende udvikling, er der faldgruber i sikkerheden, og derfor bør den nye Power-to-X-industri lære af andre industrier, der for længst har været igennem samme sikkerhedsøvelse for at nå til, hvor de er i dag.

“Der er meget stor forskel på modenheden hos de forskellige industrier. F.eks. er olie/gas-industrien langt foran Power-to-X, hvad sikkerhed angår. Det samme gælder vindmølleindustrien”, fastslog Jacob Thomasen.

Ifølge Jacob Thomasen, der selv har været igennem en mangeårig sikkerhedsudvikling med Maersk Oil, står det de fleste steder en del dårligere til med sikkerheden, end de selv tror.

Sikkerheden skal være i højsædet fra start

Dagens anden oplægsholder, Finn Primdahl Brodersen, som har en lang historik hos både A.P. Møller-Mærsk og DONG Olie og Gas, har ligeledes beskæftiget sig intensivt med HSE (Health, Safety, Environment) og sikkerhedskultur. Han bakkede op om Jacob Thomasens pointer og påpegede bl.a., at virksomheder med høje HSE-standarder ofte også viser gode resultater på bundlinjen, fordi det høje niveau er symptomatisk for virksomhedens generelle måde at drive forretning på. Herudover havde han en helt konkret opfordring:

“Start med et sikkerheds- og brandkursus, når du hyrer folk. Som det allerførste. For at vise, at det altså er den måde, vi driver forretning på her, og den tilgang, vi har til sikkerhed. Hvis tilstrækkeligt mange i en virksomhed har sikkerhedsprocedurerne inde under huden, har det en opdragende effekt på den restererende del og på dem, der kommer udefra”, sagde Finn Primdahl Brodersen.

Power-to-X Safety Network er etableret af FORCE Technology og DBI for at accelerere de aktiviteter, der er nødvendige for at gøre Power-to-X og grønne brændstoffer sikre og pålidelige.

Læs mere om oplæg, diskussioner og tilmeld dig netværket her