Stenhøj har i de senere år kigget mod Industri 4.0, og det blev et demonstrationsprojekt med et GTS-institut, der gav den afgørende viden om deres muligheder med IoT.

Stenhøj har brugt et demonstrationsprojekt i regi af innovationsnetværket MADE med Alexandra Instituttet til at finde en mulig business case. Den handler om, hvilken værdi Internet of Things, forkortet IoT, kan give Stenhøjs testfaciliteter og inspirere internt til at komme i gang.

”Det har især været givtigt for os at få viden tilført, som vi ikke selv har. Vi sidder i Barrit og får ikke lige trukket en ph.d. herud. Med et demonstrationsprojekt fik vi som team hul igennem til den viden. Og det var meget effektivt. Det kan være den forskel, der afgør, om vi ender med at implementere IoT-løsningen. Det giver den viden, vi skal bruge for at lave en business case på det,” siger Henrik Berg Jepsen, der er digital forretningsudvikler ved Stenhøj.

Sensorer giver ny indsigt i testsetup

For Henrik Berg Jepsen blev demoprojektet et kærkomment konkret eksempel. Samarbejdet med Alexandra Instituttet startede, fordi de skulle teste en ny slags motor, og sammen fik de sat en række sensorer på liften med de to motorer.

Opsætningen måler vibration og temperaturudvikling med forskellige typer sensorer. En infrarød sensor, der kan pege direkte mod et belastet område, og et termokamera, man kan se fra afstand. Samtidig måler de rumtemperatur og fugtighed og på ampere for at tjekke strømforbrug under belastning.

”Vi havde en ide om, hvad vi skulle måle på, og hvilke data vi skulle bruge. Men det var på niveau med, at vi nok skal måle noget støj, strømforbrug og temperatur. Alexandra Instituttets folk stillede spørgsmålene om, hvilke målinger af temperatur vi skulle bruge, og pludselig kunne vi få meget mere at vide om temperatur, også i kombination med fugtighed med sensorer,” siger han.

”Vi havde forventet en testopsætning med IoT, som også gav en platform til fremvisning af resultaterne. Det, vi fik, var et komplet dashboard med nærmest real-time data og muligheden for at downloade data til nærmere analyse,” understreger han.

Videre under første workshop

Som en del af samarbejdet blev der lavet et dashboard med grafer, der viser udvikling, og som gør det nemt at se, hvordan testen forløber. Det giver mest værdi at kigge på real-time dashboard i hver eneste cyklus.

”Det var positivt, at vi allerede på første workshop fik lavet første testopsætning og så et udkast. Det var en hurtig proces for os, hvor vi omgående kunne tage IoT-tanken og gøre den helt konkret for deltagerne. Det ramte rigtigt godt, det der kom første gang. Ude i testområdet vi fik det bygget i en vogn, så det kan flyttes efter testbehov. Sensorer kan sættes på, kobles til og kan så sende data afsted, siger han.

Udnyt innovationsmiljøerne

Henrik Berg Jepsen har et klart råd til andre virksomheder, der overvejer at bruge IoT.

“Kom i gang. Prøv det af. Er I klar til at investere tiden, det kræver internt? Giv nogle videnpartnere chancen for at vise, hvad man kan. Det værste, der kan ske, er, at man bliver klogere på muligheder og begrænsninger. Hvis jeg skulle tage ud og fortælle en operatør i et testområde, at vi skal have en IoT-opsætning, så vil opstarten være meget svær. Men kan man komme med komponenterne og koble dem på snakken, så har du en helt anden dialog og mulighed for at få dem med ombord,” siger han.

Du kan læse mere i den fulde pressemeddelelse her

Foto: Alexandra Instituttet