Et GTS-institut har været involveret i et projekt om tækkede bygningsfacader, som netop har vundet priser i både Danmark og Lissabon. Projektet arbejder for at øge anvendelsen af Co2-neutrale biobaserede materialer.

”Det er ambitiøst, det er modigt, det er dristigt”. Og: ”Gennem eksperimenter og tværfaglige samarbejder opnås indsigt, læring og anvendelige resultater, der kan lede til radikalt nye bæredygtige veje for byggeriet”.

Sådan lød dele af motiveringen for, at det var DBI’s MUDP-projekt ’Tækkede bygningsfacader til den grønne omstilling – CO2-neutral brandsikring af tækkede lodrette flader’, der løb med Arkitektforeningens Dristighedspris den 3. oktober. Desuden har projektet netop vundet en pris i Lissabon på Trienal de Arquitectura de Lisboa i kategorien ’Research’.

Formålet med projektet er at øge anvendelsen af Co2-neutrale, biobaserede materialer i bygningsfacader med nye kombinationer af byggematerialer, overfladebehandlinger og konstruktionsløsninger. Projektet skulle derfor undersøge naturmaterialers brandegenskaber i forhold til brandimprægnering af stråfacader. Og her viste tests, at ler virker rigtigt godt som brandimprægnering på stråtækte facader.

Med DBI som bindeled

For DBI har det været et yderst interessant projekt, bl.a. pga. den brandtekniske udfordring kombineret med bæredygtighedsaspektet og muligheden for at anvende nogle af DBI’s værktøjer til skalerede brandtests.

”Og så havde vi bare et fantastisk samarbejde, hvor DBI til fulde fik udfyldt sin rolle som GTS-institut. Med universiteterne på den ene side i form af Arkitektskolen og det lavpraktiske inden for industrien på den anden i form af tækkebranchen – og så med DBI i midten som bindeled”, siger Anders Dragsted, leder af Advanced Fire Engineering (Buildings) hos DBI, og tilføjer:

”Det er vigtigt at have branchen med, så man udvikler nogle fornuftige arbejdsgange og finder løsninger, der hænger sammen økonomisk, så det hele ikke kun virker i laboratoriet”.

Projektet blev gennemført i et samarbejde mellem DBI, Tækkemanden Horneby, Hemmed Tækkefirma, Egen Vinding & Datter, Straatagets Kontor og Center for Industriel Arkitektur på Det Kgl. Akademis arkitektskole under ledelse af Professor Anne Beim.

Læs mere om projektet på DBI’s hjemmeside

Foto: DBI