Hvert år bliver omkring 1.100 enfamiliehuse i Danmark revet ned – ofte på baggrund af misforståelser. Med projektet IGENBO udfordrer Teknologisk Institut, BUILD og Responsible Assets nu de største myter om renovering. Gennem fem faktatjek får boligejere og rådgivere et bedre grundlag for at vælge renovering fremfor nedrivning.

Byggeriet står for 30 pct. af Danmarks CO2 aftryk og enfamiliehusene står for landets største bygningskategori med 1,1 millioner enheder. Derfor er det helt afgørende, at byggetekniske beslutninger træffes ud fra et solidt vidensgrundlag.

“Vi ser, at mange gode huse rives ned, ofte baseret på forældede forestillinger om, hvad der kan lade sig gøre med renovering, eller hvad god boligarkitektur er. Med disse faktatjek håber vi at give både boligejere og rådgivere nye værktøjer til at vurdere mulighederne mere nuanceret,” siger projektleder Sára Finsdóttir fra Teknologisk Institut.

Renovering kan være en bedre løsning

Projektet viser, at mange beslutninger om nedrivning baseres på misforståelser – eksempelvis at nybyggeri altid er bedre for klimaet. Men forskning viser, at renovering ofte er det mere bæredygtige valg. For huse opført før 1960 giver renovering en CO2-belastning på kun 5 kg pr. m² årligt, mens nedrivning og nybyggeri udleder næsten 9 kg pr. m² årligt.

“Med de nye klimakrav, der fra 1. juli 2025 vil omfatte enfamiliehuse, bliver det endnu vigtigere at træffe informerede beslutninger om renovering versus nybyggeri. Klimakravene forholder sig ikke til, om der stod et hus på grunden før nybyggeriet,” forklarer Jesper Ole Jensen, seniorforsker ved BUILD.

Fem faktatjek afliver myterne

Faktatjekkene adresserer fem centrale myter om renovering af enfamiliehuse, som kan give boligejere og rådgivere et mere nuanceret beslutningsgrundlag. Myterne dækker blandt andet husets klimabelastning, økonomi og stand.

“Som finansiel aktør ser vi et behov for at nuancere debatten om renovering versus nedrivning. I bund og grund handler det om, at vi sikrer, at boligejere træffer beslutninger på et oplyst grundlag, både hvad angår privatøkonomiske dispositioner og hvad angår bæredygtighed,” siger Marie Bender Foltmann, direktør i Forenet Kredit, der finansierer projektet.

IGENBO er et samarbejde mellem Teknologisk Institut, BUILD og rådgivningsvirksomheden Responsible Assets. Projektet er finansieret af Forenet Kredit og har til formål at undersøge nedrivningstendensen og fremme bæredygtig brug af eksisterende bygninger.

Læs mere om de fem faktatjek her

Foto: Colourbox