Innovationsfonden investerer 23,7 mio. kr. i udviklingen af grønne raketmotorer. I projektet skal FORCE Technology som udviklingspartner stå for design og opbygning af et højenergi CT-røntgenanlæg, som skal bidrage til at sikre kvaliteten af de 3D-printede raketmotorer inden opsendelse.

Rumraketproducenten Orbex, med design- og produktionsafdeling i Hvidovre, har modtaget en investering på 23,7 mio. kr. fra Innovationsfonden. Midlerne skal anvendes til at etablere et ”Green Propulsion Excellence Centre” i Hvidovre, hvor Orbex vil designe, producere og teste grønne fremdriftssystemer til deres Prime-raket, der skal sende satellitter i kredsløb om Jorden.

Reduktion af CO2-udslip

Orbex Prime-raketten, som opsendes fra Sutherland Spaceport i det nordlige Skotland, anvender biobrændstof som energikilde. Dette reducerer CO2-udslippet fra raketten med 96 pct. sammenlignet med tilsvarende løfteraketsystemer, der bruger fossile brændstoffer. Desuden er Prime-raketten genanvendelig og designet til ikke at efterlade affald i kredsløb om Jorden.

Kvalitetskontrol med avanceret røntgenteknologi

Etableringen af ”Green Propulsion Excellence Centre” sker i tæt samarbejde med FORCE Technology og har et samlet budget på 45,7 millioner kroner. FORCE Technology er udvalgt som udviklingspartner til design og konstruktion af et højenergi CT-røntgenanlæg, der skal sikre kvaliteten af de 3D-printede raketmotorer inden opsendelse. Projektet bygger videre på seks års udviklingsarbejde støttet af det europæiske rumagentur ESA.

FORCE Technology’s ekspertise inden for røntgenteknologi spiller en afgørende rolle i projektet, hvor højenergi CT-røntgenanlægget skal anvendes til detaljeret kvalitetskontrol af de komplekse raketkomponenter. Teknologien sikrer, at de 3D-printede raketmotorer lever op til de højeste standarder for sikkerhed og ydeevne.

“Innovationsfonden har vist os tillid med denne investering, som skal tage røntgen-teknologien ud af laboratoriet og etablere et fuldskala-demonstrationsanlæg hos Orbex i Hvidovre. ESA har udtrykt begejstring over, at det nu lykkes at placere et state-of-the-art anlæg på dansk jord, og forventer, at den europæiske rumindustri vil følge projektet med stor interesse,” siger Thomas Aaboe Jensen, Program Manager Space, FORCE Technology.

“Green Propulsion Excellence Centre”-projektet forventes at løbe frem til maj 2026.

Læs mere her

Foto:  Orbex

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Om os

GTS-foreningen er brancheforening for de syv danske GTS-institutter, og vi står bag denne hjemmeside. Vores formål er at fremme vores medlemmers synlighed og gennemslagskraft. Derfor er der på denne hjemmeside især fokus på GTS-institutterne, deres aktiviteter og den værdi, de skaber i erhvervsliv og samfund.


Kontakt

GTS
Godkendt Teknologisk
Service

Gregersensvej 1
DK-2630 Taastrup

Telefon: +45 45 16 26 26
info@gts-net.dk

Feed

5 pct. af forsvarsbudgettet bør gå til forskning - udover det der i forvejen er afsat. Vi kan noget i DK, og det bør vi satse endnu mere på for at styrke vores sikkerhed, siger @stinuslindgreen til forsknings- og forsvarspolitisk konference.