FORCE Technologys åbning af FACT-Lab gør det muligt for danske virksomheder at få testet korrosionsbestandigheden og funktionaliteten af materialer, der skal være udsat for et højt tryk, høje temperaturer og/eller et korrosivt miljø. TRD Surfaces har haft glæde af GTS-faciliteten.

Af Marianne Krogsgaard Berg, FORCE Technology

FACT-Lab står for Flexible Accelerated Corrosion Testing og kan levetidsteste metalliske komponenter i skrappe og aggressive miljøer (væske og gasser). Det er også muligt at teste nedbrydningen af blandt andet plast, kompositmaterialer og overfladebehandlinger samt hele produkter som fx sensorer.

Laboratoriet kan fx tilbyde standardtests i henhold til EN, ASTM og NACE, men det er også muligt for kunderne at få specialdesignet en test, der passer lige netop til det, de har behov for at få testet. Det var præcis den mulighed, TRD Surfaces benyttede sig af, da de skulle have valideret holdbarheden af deres nyudviklede overfladebehandling, som blandt andet kan give rustfrie stålemner en keramisk overflade.

Virksomhed har fået gennemført test

”Vi havde brug for at få dokumenteret effekten af at behandle højtryksdyser af hærdet stål med keramiske overflader i forhold til dyser uden den belægning. Derfor kontaktede vi FORCE Technology for at få testet vores belægninger”, siger Mads Brink Laursen, CEO, TRD Surfaces.

I samarbejde med TRD Surfaces udviklede FORCE Technology et test set-up i FACT-Lab og foretog en accelereret test til at eftervise effekten af abrasivt slid på de behandlede højtryksdyser.

”Vi ønskede en test, hvor der er mest muligt at se på relativ kort tid”, siger Mads Brink Laursen, og han fortsætter: ”FORCE Technology havde stor ekspertise i at konstruere testen og optimale forhold at udføre den i. Vi fik masser af sparring undervejs, og FORCE Technology sikrede, at alle parametre blev overholdt, som fx vandtryk, koncentration og størrelse af de partikler, der blev anvendt til at accelerere sliddet.”

”Testen var oplagt at udføre i vores nye FACT-Lab, hvor vi byggede en separat container til at opsamle sprøjtetåge og støv, og selvom testen både fyldte meget og larmede blev andre ikke generet af det, da FACT-Lab er en isoleret laboratorieenhed med perfekte muligheder for at specialdesigne tests”, siger Mikkel Østergaard Hansen, som er specialist hos FORCE Technology.

Den efterfølgende analyse af testen bekræftede TRD Surfaces formodninger om, at deres behandlede dyser var mere holdbare end almindelige ubehandlede dyser. Det var tydeligt at se på såvel testdata og billederne fra de højtopløselige mikroskoper, at der var betydeligt mindre slid på højtryksdyserne med keramiske belægninger.

Læs hele artiklen her

Foto: FORCE Technology

GTS-institutternes teknologiske infrastruktur

Vil du tjekke flere af FORCE Technologys – og de andre GTS-institutters testfaciliteter – så besøg hjemmesiden Danmarks Teknologiske Infrastruktur, hvor der er samlet mere end 100 beskrivelser af GTS-infrastruktur.