Vi lever i en verden, hvor ethvert produkt bliver koblet til nettet. Sikkerhed er ikke kun risikoen for datalæk, også smarte enheder, der ikke er sikret, kan kontrolleres af mennesker.

Babyalarmer, fitness trackere, selvkørende biler, smarte hjem og hospitalsudstyr, der er koblet til nettet. Vi er igang med at skabe et helt samfund, hvor alt hvad vi omgiver os med, er koblet til nettet. I de fleste IoT-devices er sikkerheden ikke god nok, og det giver hackerne kontrol over vores privatliv.

“Der er typisk to misforståelser, når vi snakker IoT-sikkerhed. Den ene er, at man siger, at mit system er sikkert, fordi det er ‘encrypted’. Det er forkert, fordi det mere er et værktøj til at opnå sikkerhed. Den anden er, at ‘connectivity’ er godt. Men hvis du ikke beskytter dine devices, så bliver det et problem,” lyder det fra Nicola Dragoni, professor på DTU Compute, der i forbindelse med en CIDI-masterclass gav en status på IoT-sikkerheden.

Hackerne går ikke kun efter IoT-produkterne, fordi de indeholder big data. Hackerne går efter følsomme data, der fortæller hvem du er, og hvor du bor. Fordi det giver dem adgang til at kontrollere vores devices.

Sikkerheden er langt fra tilstrækkelig

Mange af de hverdagsobjekter, som vi omgiver os med i hjemmet, er allerede blevet hacket. I de fleste tilfælde handler det om, at sikkerheden i produkterne er for dårlig. Det gælder vores elkedel, den smarte stikkontakt eller den smarte elpære.

Hackerne får ikke kun adgang til produkterne. De får også adgang til vores privatliv. Det gælder også vores smart tv, som er udstyret med kamera og mikrofon. Med det kan hackerne se dig og din familie foran tv’et, og dermed får kontrollen et nyt perspektiv.

Og bevæger du dig udenfor hjemmet og vil tage tage bilen, så er der masser af eksempler på nettet, hvor hackere har overtaget styringen af bilen, og potentielt set kan de skabe kaos i trafikken.

Hvad kan vi så gøre?

Vi har brug for at hæve niveauet og ændre folks mindset, så de forstår, at truslen er alvorlig. Producenterne skal tænke sikkerhed i hele processen, og ikke først bagefter, fordi så er det allerede for sent. De skal lave en risk analysis, lave sikkert design og sikker programmering.

“Alle skal forstå, at I den her smarte hyperconnectede verden, hvor ethvert produkt er koblet til nettet, så handler sikkerhed ikke kun om lækager af data. Sikkerhed er blevet et offentligt sikkerhedsproblem. Kort sagt, så betyder den her verden med smarte enheder, der ikke er beskyttede, at internettet kan kontrollere – og endda dræbe mennesker, afslutter Nicola Dragoni”

Du kan læse den fulde pressemeddelelse her