EU-projektet Sustain-a-Print udvikler miljøvenlige og cirkulære elektronikkomponenter for at tackle den stigende mængde elektronisk affald. Teknologisk Institut er med som projektleder og understøtter bl.a. arbejdet med printet elektronik.
På globalt plan er elektronisk affald den hurtigst voksende kilde til affald. Desværre bliver kun 17 pct. af det genanvendt på en miljømæssigt forsvarlig måde. Derfor er det nødvendigt at udvikle materialer med et lavere klimaaftryk for at fremme den grønne omstilling inden for elektroniksektoren.
Teknologisk Institut leder det europæiske initiativ Sustain-a-Print, som har til formål at støtte overgangen til en mere cirkulær elektronikindustri.
“Sammen med europæiske partnere udvikler vi komponenter til elektronik – fx sensorer og tastaturer – der adskiller sig fra traditionelt elektronikdesign på to måder. For det første bliver elektronikken produceret med mere miljøvenlige materialer og metoder. Og for det andet er den nye elektronik designet til enten at kunne genanvendes eller være bionedbrydelig”, siger Christian Rein, der er faglig leder på Teknologisk Institut.
Sustain-a-Print består af i alt 11 partnere fra Europa, som hver bidrager med udviklingen af cirkulære elektronikkomponenter med lavere klimaaftryk, hvor Teknologisk Institut er projektleder.
Materialer med lavere klimaaftryk
Teknologisk Institut har især fokus på printet elektronik, som er en såkaldt ”additiv” produktionsmetode. På linje med 3D-print bygger man elektronikken op i lag ud fra en CAD-fil – og uden overflødige materialer. Det gør metoden fleksibel i forhold til både design og materialevalg.
“Der er brug for at udvikle materialer med lavere klimaaftryk for at lykkes med grøn omstilling inden for elektronik. I printet elektronik består det strømledende blæk oftest af mikrosølv. Kobber er både billigere og mere miljøvenligt, fordi der skal mines mindre for hvert gram, der udvindes. Vi udvikler og opskalerer nanomaterialer som fx kobber til produktion af nye blæktyper”, siger Christian Rein.
Når materialerne er på plads, er det næste skridt at integrere elektronikken i et mere cirkulært økonomisk system. Den nuværende brug-og-smid-ud-kultur fører til, at store mængder elektronik, som indeholder værdifulde materialer og komponenter, bliver kasseret.
“Det er både dyrt, forurenende og skaber et unødigt pres på jordens ressourcer. Derfor skal vi designe elektronikken, så den let kan printes, skilles ad for genanvendelse eller bionedbrydes, når dens levetid er ovre. Vi har udviklet et elektronikdesign, som er første generation til test af nanomaterialer, lag og processer”, siger Christian Rein.
For at forlænge elektronikkens levetid har Teknologisk Institut også opbygget klimakammer og tryksystemer til accelererede aldring-tests, der kan hjælpe med at standardisere levealderen.
Foto: Teknologisk Institut
Seneste aktuelt
6. september 2024
GTS glæder sig over regeringens fokus på implementering
6. september 2024
Det skal være lettere at genanvende kasseret sportstøj
4. september 2024