Kan man sige noget om forventet levetid ved at lave et par dages praktiske undersøgelser af elektroniske produkter? Det kan man faktisk, men det er med forbehold og væsentlige nuancer er budskabet fra FORCE Technology i denne artikel.

Produkter og materialer skal leve længere, hvis vi skal reducere klimabelastningen og minimere forbruget af ressourcer. Det handler altså ikke kun om økonomi, men om at understøtte en cirkulær strategi i virksomheden.

I en netop afsluttet case har FORCE Technology gennemført en såkaldt ’praktisk lifetime stripdown-analyse’ af solcelleinvertere.

Kan en dyr solcelleinverter betale sig i det lange løb?

Ved at undersøge og sammenligne en ’billig’ og en ’dyr’ solcelleinverter, forsøger vi at sige noget om den forventede levetid for de 2 produkter.

Der er tale om en 2 kW hybrid inverter fra kinesiske GC og en 1,5 kW inverter fra tyske SMA. Begge er 1-fasede produkter til brug i private husstande og tilgængelige på det danske marked. En hybrid inverter har indbygget styring til en batteripakke, men selve batteripakken er ikke inkluderet.

Den dyre solcelleinverter fra SMA (figur 2) koster ca. 4 gange så meget som den billige fra GC (figur 1) – men holder den så også 4 gange længere?

Læs hele casen og få svaret her

Casen er led i FORCE Technologys projekt for Uddannelses- og Forskningsstyrelsen ’Længe leve produkter og materialer’.

Du kan også se en video om casen her