Et nyt projekt skal illustrere, hvordan man kan genanvende titaniumskrot, der som regel ellers kasseres, som materiale til 3D-print. Indsatsen skal imødekomme en stødt stigende efterspørgsel på titanium.
Hvis metalindustrien fortsat kan være konkurrencedygtig, er en mere bæredygtig produktion med mere genanvendelse og optimering af energiforbruget et nødvendigt og vigtigt skridt. Dette har VARETIT-projektet og Teknologisk Institut stillet skarpt på – og her spiller 3D-print en betydelig rolle, med henblik på at illustrere mulighederne for genanvendelse af titaniumskrot.
Efterspørgslen på titanium er støt stigende, da materialet med sine mange positive egenskaber, såsom høj styrke og lav vægt, kan anvendes til en række formål. Et uafklaret problem er dog, at titanium er energikrævende, da fremstillingen kræver mange bearbejdningsprocesser.
Normalt bearbejder man titanium ved at fjerne spåner fra det, og da det er et besværligt materiale at arbejde med, kræver det en indsats for at få tilpasset materialet til den ønskede form. I denne proces vil en stor del af materialet blive skåret fra som spåner, og spånerne ryger direkte ud af processen som titaniumrester.
For at undgå at resterne ender som affald, forsker man i VARETIT-projektet i muligheden for at genanvende titaniumresterne uden at omsmelte dem.
Titaniumpulver bliver testet hos Teknologisk Institut
For at kunne genanvende titaniumresterne er det nødvendigt at kværne dem, så man går fra en lang tynd strimmel til pulver.
”For at det kan lade sig gøre, må man først slibe metalstrimlerne, så de bliver til runde partikler, der efterfølgende skal coates for at beskytte pulveret mod ilt. Derefter kommer Teknologisk Institut ind i billedet, når vi skal prøve at printe med det nyudviklede titaniumpulver på vores 3D-printere”, forklarer Anders Bæk Hjermitslev.
Når det nyudviklede titaniumpulver er sendt til Teknologisk Instituts laboratorium og produktionsfaciliteter, skal der laves testprint. Her er første skridt at undersøge kvaliteten på pulveret.
”Vi skal for eksempel teste, om emnerne bliver for porøse og derfor ikke har helt den samme styrke. Så det første skridt er at printe nogle test-emner og få valideret deres styrke, og herefter prøver vi at printe rigtige komponenter”, lyder det fra Anders Bæk Hjermitslev.
Pulveret afprøves i industrien for at dokumentere kvaliteten
Når emnerne er 3D-printet, og porøsiteten er blevet testet og vurderet, skal emnerne afprøves hos Teknologisk Instituts industrielle samarbejdspartnere for at få dokumentation på, at kvaliteten kan anvendes til industrielt brug.
”Formålet med at få det afprøvet i industrien er at teste det i en konkret anvendelsessituation. Og til sidst i projektet vil vi lave Life Cycle Analysis, som er en analyse af det samlede energiforbrug. Meningen med denne proces er, at titaniumpulver skal være mindre energitungt at fremstille med”, siger Anders Bæk Hjermitslev og tilføjer afsluttende:
”Derfor synes jeg også, at projektet illustrerer, hvordan man mere effektivt kan lave pulver og gøre 3D-print mindre energitungt”.
Læs mere om projektet i den fulde pressemeddelelse
Foto: Colourbox
Seneste aktuelt
13. september 2024
Stort dansk tale-datasæt frigivet
13. september 2024
En styrket europæisk konkurrenceevne kræver investering i innovation
13. september 2024
Konference: Kunstig intelligens i fødevareindustrien
11. september 2024