Den øgede digitalisering åbner døren for hackere med onde hensigter – og det skal dansk erhvervsliv blive bedre til at håndtere. Det skal nyt projekt være med til at sikre.

Digitalisering skabet grundlaget for effektivitet, konkurrenceevne og vækst. Og brugen af IoT-løsninger åbner helt nye muligheder. Men der er noget, som danske virksomheder skal blive mere opmærksomme på.

”Produkter og produktionsanlæg kobles oftere og oftere til internettet eller lokale netværk. Det skaber værdi for både virksomheder og kunder. Men udviklingen kræver nye kompetencer. Tingenes internet med sensorer og smarte produkter åbner nemlig nye flanker overfor de IT-kriminelle. Det skal danske virksomheder forholde sig mere systematisk til og hele tiden have cybersikkerheden for øje,” siger Malene Stidsen, programchef i Industriens Fond og fortsætter:

”Hvis ikke man som virksomhed og medarbejderstab har styr på cybersikkerheden – både når man udvikler nye produkter og når man optimerer sine egne processer – så går det ud over konkurrenceevnen. Jo sikrere virksomheden og dens produktsortiment er, desto mere attraktiv er man som leverandør og samarbejdspartner.”

Mange danske virksomheder tænker ikke nødvendig IoT-sikkerhed ind

Til trods for konkurrencefordelene er der stadigvæk for mange danske virksomheder, der ikke tænker den nødvendige IoT-sikkerhed ind. Og slet ikke fra starten af, hvilket ellers er det smarteste.

Det forhold skal et nyt projekt nu lave om på. I løbet af de næste par år skal CyPro-projektet styrke IoT-sikkerheden hos 100 danske industrivirksomheder ved at give virksomhederne viden, så de kan håndtere, de trusler, de står overfor. Og derudover udvikles en række værktøjer, som kan løfte IoT-sikkerheden bredt i den danske industri.

CyPro-projektet skal se på, hvordan man teknisk sikrer virksomhederne, at deres opkoblede løsninger, som de køber, også er sikre.

Derudover vil projektet også se på, hvordan IoT-sikkerhed organisatorisk bliver håndteret i virksomhederne samt, hvordan IoT-sikkerhed sælges og værdisættes internt og eksternt i kunde-leverandørrelationer.

Læs mere og tilmeld dig til projektet her

Fakta

Projektet, der er støttet af Industriens Fond med 13 mio. kr., hedder Cybersikker Produktion i Danmark (CyPRo). Det bygger på erfaringerne fra et tidligere projekt (CIDI), hvor man observerede, at mange virksomheder har svært ved at få greb om IoT-sikkerhed. Det nye projekt skal derfor skabe fælles fodslag om IoT-sikkerhed og sikre et kollektivt løft af markedet for IoT-produkter.

CyPro er et samarbejde mellem Alexandra Instituttet, FORCE Technology, DAMRC (Danish Advanced Manufacturing Research Center, Ugla Insights og Aarhus Universitet Herning, Institut for Forretningsudvikling.

Du kan læse mere i pressemeddelelsen her

Foto: Alexandra Instituttet