Levetiden af fx smart wearables og elektronik i kontakt med huden kan forringes af fugt, spyt og sved. Derfor har Teknologisk Institut nu udviklet en ny transparent nanocoating, der beskytter mod netop dette og samtidig er den PFAS-fri. Den er udviklet i regi af en resultatkontrakt med Uddannelses- og Forskningsstyrelsen.
Den nye usynlige nanocoating beskytter små genstande, der bruges på kroppen, mod fugt, spyt og sved. Som noget helt nyt for denne type coating, er den fri for organiske fluorforbindelser – eller PFAS, som er den samlede betegnelse for denne type stoffer.
”Det er en teknologisk avanceret belægning, som især er tænkt til små komponenter, der udsættes for fugt af den ene eller den anden slags. Det kunne være medicinalprodukter som fx høreapparater eller andre personlige produkter, der bruges tæt på kroppen”, fortæller Susan Rudd Cooper, sektionsleder på Teknologisk Institut og specialist i nanocoatings.
Den nye coating er PFAS-fri, og dermed mere miljøvenlig samt fremtidssikret ift. kommende EU-regulativer, der forventeligt vil forbyde brugen af PFAS i produkter, hvor det ikke er essentielt.
”Måden, vi laver coatingen på, resulterer i en løsning, der både er usynlig, meget tynd og meget holdbar – og så er den vigtigst af alt fri for fluorstoffer. Derfor er den oplagt til produkter, der bruges tæt på kroppen, men hvor man ikke ønsker ændre det visuelle udtryk”, siger Susan Rudd Cooper.
Klar til kommende EU-regulativer
Tidligere har man brugt fluorstoffer i denne type belægninger, fordi det har givet stor holdbarhed og gode afvisende egenskaber. Ulempen ved fluorstofferne er, at holdbarheden varer ved, når de kommer ud i miljøet eller ophober sig i kroppen, og dermed ikke nedbrydes. I stedet har de en række uønskede effekter på mennesker og miljø.
”På grund af de sundheds- og miljømæssige effekter var det afgørende for os at undgå fluorstoffer i den nye coating. Desuden kommer der forventeligt nye EU-regulativer i de næste par år, som kræver fuldstændig fjernelse af PFAS fra produkter, hvor det ikke er essentielt. Derfor ønsker vi at kunne tilbyde et fluorfrit alternativ til de kunder, der har en fluorbaseret løsning i dag, så de ikke bliver presset af den potentielt korte tidsramme, hvor PFAS bliver udfaset forklarer Susan Rudd Cooper afsluttende.
Aktiviteten er støttet af Uddannelses- og Forskningsstyrelsen under Uddannelses- og Forskningsministeriet i regi af resultatkontrakten “Bæredygtige materialer”.
Læs hele pressemeddelelsen her
Foto: Teknologisk Institut
Seneste aktuelt
13. september 2024
Stort dansk tale-datasæt frigivet
13. september 2024
Konference: Kunstig intelligens i fødevareindustrien
11. september 2024
Dansk-ukrainsk startup vil bruge robotteknologi til at fjerne landminer
11. september 2024