Kunstig intelligens kan i fremtiden blive et betroet redskab i mange dele af samfundet, men hvordan sikrer vi at sprogmodeller som ChatGPT lever op til europæiske værdier? I dag trænes modellerne hovedsageligt på engelsk, og er drevet af kommercielle amerikanske interesser, men det skal der nu laves om på.

Sprogmodeller som ChatGPT og Bard har været banebrydende i udbredelsen af kunstig intelligens. Men de store systemer har også en slagside, der gør, at de er underlagt en anden regulering og kultur, der betyder, at vi som europæere bliver tvunget ind i systemer, der ikke lever op til europæiske værdisæt for ‘human-centered, trustworthy og democratised’ kunstig intelligens.

Der er derfor brug for en germansk sprogmodel, hvis vi skal holde fast i europæiske værdier og samtidig accelerere teknologiudviklingen blandt små virksomheder og den offentlige sektor. Sådan lyder det fra Torben Blach og Dan Saattrup Nielsen fra Alexandra Instituttet, der i et indlæg i Ingeniøren/Datatech forklarer hvorfor Alexandra Instituttet sammen med førende forskere er gået med i et stort EU-projekt, der hedder TrustLLM, som har til formål at udvikle en germansk sprogmodel.

Det er et afgørende arbejde som GTS-instituttet nu deltager i, fordi en europæisk sprogmodel kan styrke mangfoldigheden, men også fordi, at arbejdet vil give værdifuld erfaring i forhold til at udvikle en dansk sprogmodel. Det gavner især lavressourceland med små sprog som Danmark og gør arbejdet med en dansk model billigere på sigt.

En mere demokratisk sprogmodel

Udover etikken og de manglende europæiske værdisæt, så ser man også på de begrænsninger, der er med de modeller, som er udviklet. Det er typisk lukkede systemer, der er for de få og ikke for de mange. Det er derfor vigtigt at udvikle sprogmodeller, der er frit tilgængelige.

Pointen er, at når man demokratiserer modellerne, at så kan alle hive dem ned og tilpasse det, de har brug for. Det kan der komme en god business case ud af for mange virksomheder. Det giver også muligheder for den offentlige sektor, da mange dele af sektoren ikke benytter modeller som ChatGPT grundet manglende sikkerhed og beskyttelse af følsomme oplysninger.

Som det er i dag, så ligger magten hos de få og ikke de mange. Det er netop den afhængighed, som gør os sårbare, hvis virksomhederne bag de engelsksprogede sprogmodeller beslutter at nedlægge eller ændre prisen på de modeller. Det skal nu ændres med en europæisk sprogmodel.

TrustLLM-projektet løber frem til oktober 2026, hvor formålet er at udvikle en åben, troværdig og bæredygtig sprogmodel.

Læs mere om Alexandra Instituttets deltagelse i projektet her, eller tilmeld dig GTS-instituttets webinar om barrierer og muligheder ved kunstig intelligens.

Foto: Alexandra Instituttet