I DIREC-projektet ‘REWORK’ er formålet at nytænke og udvikle fremtidens hybride arbejdsformer. Projektet vil samle forskere og industrielle samarbejdspartnere.
Der findes en lang række grunde til i højere grad at anvende fjern- og hybridarbejde. Bekymringer for klimasituationen er stigende, det er svært at krydse grænser, det kan gøre det lettere at opnå balance mellem arbejde og privatliv, magtfordelinger i samfundet kan potentielt genoprettes bare for at nævne et par stykker. Det betyder, at efterspørgslen efter systemer, der understøtter hybridarbejde, vil stige markant.
Den nylige COVID-19-pandemi og den medfølgende nedlukning demonstrerede de potentielle fordele og muligheder ved hjemmearbejde, såvel som de iøjnefaldende mangler, som dette medfører. Zoom-træthed som følge af høje kognitive belastninger og intense mængder øjenkontakt, er nogle af de mange steder hvor problemet i forhold til manglende fysisk tilstedeværelse er og bliver en begrænsning.
Projekt skal optimere digitale værktøjer
Forskningsprojektet REWORK: The Futures of Hybrid Work, som Alexandra Instituttet er en del af, skal ledes af lektor Eve Hoggan. Projektet har til formål at forske i digitale teknologier til hybridarbejde. Målet er at designe og udvikle værktøjer og processer som kan støtte organisationer i at udforske og forberede sig på et vellykket samarbejde i fremtiden.
“Jeg tror, vi skal sigte højere end blot at tilpasse de systemer, vi allerede har,” siger lektor Eve Hoggan og fortsætter; ”Vi skal være modigere og overveje en anden fremtid for vores arbejdsplads, hvis vi vil sikre et succesfuldt samarbejde. Og det er, hvad REWORK handler om. Vi vil især fokusere på fysisk tilstedeværelse og fysiske omgivelser i en digital/analog ramme, da dette er en af de vigtigste hindringer for vellykket hybridarbejde.”
Efterspørgsel på løsninger
En af de virksomheder, som har brug for disse værktøjer, er Bankdata. For dem er det afgørende at kunne tiltrække og fastholde de bedste medarbejdere. Ifølge Peter Bering, Head of Digitalization hos Bankdata, skal arbejdspladsen være fleksibel med gode muligheder for socialt samvær, og her spiller virksomhedens digitale produkter en vigtig rolle.
”Den hybride arbejdsplads er mere end blot en god videoforbindelse. Den skal også være kendetegnet af højt engagement, kreativitet og samhørighed, hvilket ikke er nemt at opnå med den teknologi, vi anvender i dag. Men vi er ambitiøse på dette område, og derfor har vi valgt at indgå i – og ikke mindst bidrage til – den nyeste forskning på området igennem et samarbejde med DIREC”, siger Peter Bering.
Lene Bach Graversen, Head of Facility hos Arla, håber, at de i projektet får nogle flere digitale værktøjer, som kan understøtte det agile samarbejde på distancen.
”Som mange andre virksomheder er vi er et sted, hvor vi ikke ved præcist, hvad fremtiden vil byde. Vi håber, at den sparring og viden, vi får ud af det, kan rette vores blik på, hvad det er for nogle værktøjer, som medarbejderne har brug for til at optimere onlinemøder, som er blevet en fast del af vores arbejde. Mange af vores medarbejdere arbejder både hjemme og på kontoret, og vi kan se, at det giver nogle fordele og ulemper. Vi har brug for at se, hvilke andre værktøjer, der findes, og hvordan man kan udvikle dem, så vi kan fortsætte med at støtte vores medarbejdere. Det er netop styrken i at samarbejde på tværs, at man kan hente inspiration hos hinanden.”
Projektet er et samarbejde mellem Aarhus Universitet, Københavns Universitet, IT-Universitetet og Roskilde Universitet, Alexandra Instituttet, Arla, Bankdata, kunstnerkollektivet Catch, Microsoft, Zimulate, Keyloop, LTI, Cadpeople, Khora, LEAD+ og BEC Financial Technologies.
Du kan læse den fulde pressemeddelelse her
Foto: Unsplash
Seneste aktuelt
26. november 2024
Vigtig samarbejdsaftale giver industrien adgang til Big Science
26. november 2024
Maskinfabrik vil tredoble omsætning med ’lights out’ produktion
26. november 2024