I disse år oplever vi en stigende digitalisering i vores samfund, og bygge- og anlægsbranchen er ingen undtagelse. Ifølge en ny rapport udarbejdet af Teknologisk Institut, er der dog stadig et enormt potentiale for at bruge digitale teknologier til mere bæredygtig drift og vedligehold af bygninger og anlægskonstruktioner.
80 pct, af Danmarks nationalformue er bundet i det byggede miljø. Det er driften og vedligeholdelsen af disse bygninger og anlæg, der skal sikre, at værdien fastholdes. Men hvor står den danske bygge-og anlægsbranche med at bringe digitale teknologier ind i drift og vedligehold af bygninger? Og hvad er de næste skridt, som skal sikre længere levetider for vores anlægskonstruktioner og byggerier?
Det præsenterer Teknologisk Institut deres svar på i deres nye roadmap til længere levetider for byggeri -og anlægskonstruktioner, som er del af projektet ”Digitale teknologier til bæredygtig drift og vedligehold af bygninger -og anlægskonstruktioner”, støttet af Uddannelses-og Forskningsministeriet.
De ”ni” bud
I den dugfriske rapport præsenteres ni forskellige indsatser, som Teknologisk Institut anbefaler branchen at arbejde med for at sikre øget anvendelse af digitalisering i bygge -og anlægsbranchen. Blandt andet fremhæves etableringen af eksponeringssites til fremtidens generationer, mere intelligent monitorering, udvikling af en strategi for data, strukturering og standardisering, udnyttelse af AI-værktøjer til optimering af drift og vedligehold, samt opbygning af kompetencer inden for digitalisering.
Ifølge Ricardo Antonio Barbosa, som til daglig arbejder på Teknologisk Institut og som har været projektleder på projektet, så handler det om at se mulighederne, som digitaliseringen bringer i forhold til at forlænge bygninger -og anlægskonstruktioners levetid
“Vi har at gøre med en branche, hvor potentialet er enormt. Ved at anvende eksisterende og fremtidens digitale redskaber til drift og vedligeholdelse, herunder redskaber drevet af kunstig intelligens, er det blandt andet muligt at opdage visse skadeprocesser, før de bliver synlige for det menneskelige øje”, fortæller Ricardo Antonio Barbosa.
Kunstig intelligens skal være branchens hjælpende hånd
I rapporten påpeger Teknologisk Institut, at der foreligger et stort uforløst potentiale, hvis aktører i byggebranchen i højere grad investerer i at få udviklet og implementeret en gængs praksis for anvendelsen af kunstig intelligens i drift og vedligehold.
Kunstig intelligens-baserede værktøjer kan bruges til at opdage hvilken type skade, der er under udvikling, og ved hjælp af sensorer, kan det potentielt blive muligt at afdække skadeprocessen og forudsige dens udvikling.
“Ved at udnytte kunstig intelligens kan processer for skadesregistrering og -vurdering effektiviseres betydeligt. For eksempel kan man analysere og vurdere store mængder billeder fra en bygningsinspektion hurtigere og mere præcist end ved de manuelle gennemgange, som vi er vant til,” fortæller Ricardo Antonio Barbosa og understreger, at det er op til branchens aktører at investere i den nødvendige kompetenceopbygning, så anvendelsen af værktøjer baseret på kunstig intelligens kan ske på et ordentligt grundlag.
Store mængder data kræver intelligent håndtering
Der produceres hver dag store mængder data, men anvendelsen af disse er stærkt begrænset. Det skyldes, at det ofte ikke er defineret, hvilke data, der er relevante i forhold til drift -og vedligehold. I følge rapporten fra Teknologisk Institut er der behov for, at data standardiseres og struktureres, så de kan inkorporeres i et digitalt fællessprog. Det skal gøre det muligt at udnytte datene på tværs af værktøjer og organisationer. Disse data kan blandt andet indsamles ved hjælp af Internet of Things (IoT) teknologier, digitale inspektionsværktøjer og sensorer.
En af udfordringerne er de store omkostninger forbundet med at implementere sådanne dataløsninger i allerede eksisterende konstruktioner – og ressourceforbruget kan sjældent stå mål med gevinsten, hvis det er op til den enkelte virksomhed at håndtere implementeringen alene.
“Det er hele branchens indsamling, håndtering og analyse af de korrekte og relevante data, der skal være grundstenene, til, hvor branchens fremtidige arbejde med den digitaliserede og bæredygtige drift og vedligehold skal foretages”, fortæller Ricardo Antonio Barbosa og fortsætter.
“Hvis det nødvendige datagrundlag er til stede, så vil det blandt andet være muligt at udvikle modeller, der kan bruges til at beregne langsigtede og korrekte levetidsbestemmelser for bygninger og anlægskonstruktioner i det byggede miljø. Det vil være en kæmpe gevinst for branchens arbejde med drift og vedligehold”.
Langsigtede mål nødvendige
I rapporten understreges det også, at udviklingen og implementeringen af nye teknologier vil påkræve en villighed i branchen til at arbejde mod langsigtede mål. Etableringen af innovationshubs og TDU (Test-, demonstrations- og udviklings) – faciliteter er nogle af de indsatser, som branchen bør have in mente for at sikre en øget anvendelse af digitalisering i bygge -og anlægsbranchen.
“På Teknologisk Institut arbejder vi netop med at understøtte branchens digitale omstilling. Vores fokus ligger på alt fra udvikling af applikationer til effektivisering af arbejdsgange, samt skabelsen af nye levetidsmodeller for materialer ved brug af kunstig intelligens. Det er afgørende at have en velovervejet strategi klar, både for kortsigtede og langsigtet mål. Den hurtige implementering af generativ AI har yderligere understreget nødvendigheden af at kunne tilpasse den digitale strategi hurtigt, da udviklingen inden for dette felt kan ske meget hastigt, fortæller Ricardo Antonio Barbosa og slutter “Fremtiden for bygningsdrift og – vedligehold er digital, men det vil kræve både mod, investering og samarbejde at realisere det fulde potentiale – og det er der brug for, når vi skal imødekomme samfundets forhåbninger om en mere digitalt bæredygtig bygge -og anlægsbranche”.
Seneste aktuelt
6. september 2024
Det skal være lettere at genanvende kasseret sportstøj
28. august 2024
Ny PFAS-fri nanocoating udviklet af Teknologisk Institut
6. august 2024