En ny rapport fastslår, at der findes et stort økonomisk potentiale i biodiversitet for det danske erhvervsliv. En række virksomheder er allerede godt i gang med at sætte biodiversitet på den strategiske dagsorden.
Ifølge World Economic Forum kan danske virksomheder højne omsætningen med 300 milliarder kroner årligt. Så stort er potentialet for danske virksomheder, hvis de sætter biodiversitet på den strategiske dagsorden og udnytter potentialet i en naturpositiv tilgang. Det fastslår WWF og Bain i rapporten ”Danish business & the biodiversity crisis”.
I samme rapport er der andre interessante tal: Mens 70 pct. af de adspurgte i danske virksomheder anerkender, at biodiversitetskrisen er en trussel for forretningen, kender 65 pct. ikke til fordelene ved at forbedre biodiversiteten. Det overrasker Trine Plambech, der er Director Digital Sustainability på Alexandra Instituttet.
”Blandt vores kunder ser vi mange beviser på, at miljøhensyn er en god forretning”, siger hun.
Tre af instituttets kunder går foran med digitale løsninger på nogle af de problemer, der belaster biodiversiteten mest.
Digital innovation kan løfte biodiversiteten
Når digitalisering bliver løftestang for bæredygtighed, kaldes det ”digitainability”. Bæredygtighed har mange facetter, og én af dem er biodiversitet: Biodiversitet handler om mangfoldigheden af levende organismer på jorden, dvs. om livet i havet og livet på land.
I Danmark er det især landbrug og produktionen af føde- og drikkevarer, der sætter biodiversiteten under pres.
”Heldigvis er der allerede mange firmaer, der bruger digitale teknologier til at drive en god forretning, mens de gør noget for at gøre en positiv forskel for biodiversiteten”, påpeger Trine Plambech.
”Det er fx tilfældet hos tre af vores kunder, nemlig FieldSense, Magerholm Plantage og FarrowTech”.
Ny teknologi bør suppleres med nye vaner
Ifølge Trine Plambech kan ny og innovativ teknologi gøre meget for biodiversiteten.
”Men vi når endnu længere, hvis vi mennesker også selv handler innovativt og får nye vaner”, påpeger hun.
Hvis man sammenholder biodiversitetsrapporten med analyser fra bl.a. CONCITO og FAOSTAT står det klart, at den største forbedring for biodiversitet og klima kunne opnås, hvis danskernes producerede og forbrugte færre kød og mejeriprodukter.
”Det kræver mindre plads og færre ressourcer at dyrke planter, der går direkte fra jord til bord, end at dyrke foder til dyr, som leverer kød eller mælk til mennesker”, udtaler hun.
Alexandra Instituttets antropologer og teknologieksperter arbejder i øjeblikket på en række store og små projekter, der skal fremme bæredygtigheden.
”Vi undersøger, hvordan vi kan forbedre landbrug og produktion med nye teknologier. Men vi skal også kigge på, hvordan vi gør det let og lækkert at spise mere plantebaseret”, understreger Trine Plambech.
”Vi skal sørge for både at udnytte de nyeste digitale muligheder og arbejde grundigt med bæredygtig adfærd”.
Rapporten ”Danish business & the biodiversity crisis” er udarbejdet af WWF og Bain og kan læses her
Læs mere i den fulde pressemeddelelse her
Foto: Alexandra Instituttet
Seneste aktuelt
11. oktober 2024
Nyt stærkt fokus på test og demonstration i grøn omstilling
11. oktober 2024
NIS2: Hvad skal I vide om jeres datasikkerhed?
9. oktober 2024