Tøv ikke med kunstig intelligens

Kunstig intelligens er et helt vidunderligt værktøj, som kan løfte dansk erhvervsliv til nye højder. Men erhvervslivet tøver, fordi den nye teknologi er usynlig. Og netop den tøven kan blive farlig for vores konkurrenceevne og det kan koste arbejdspladser.

Det kan ikke gå stærkt nok med at få proppet kunstig intelligens ind i det danske erhvervsliv. Hvis vi ikke gør det, vil vi miste arbejdspladser. Enten ryger de ud, hvor arbejdskraften er billigere, eller også er der et andet land, der får proppet AI ind i processen før os og udkonkurrerer os. Det sker ikke lige i overmorgen, men om fire år. Og det betyder, at vi skal rykke nu.

Alligevel tøves der med implementeringen af AI ude på direktionsgangene. Det kan der kun være én forklaring på: Det er simpelthen uklart for folk, hvad kunstig intelligens egentlig er, og hvad de der algoritmer kan. De kan tilsyneladende alt mulig magisk, men de er usynlige og uhåndgribelige. Ergo tøves der. Og den tøven kan blive farlig for vores konkurrenceevne.

Kejserens nye klæder?

At vi som land kan være lidt skeptiske over for usynlige ting, er der dog ikke noget at sige til: H. C. Andersens “Kejserens Nye Klæder” er trods alt et af vores populæreste eventyr. Her ankommer to snedige fusen­taster til byen og bilder både kejser, hof og befolkning ind, at de væver noget tøj så mirakuløst, at kun de kloge kan se det. Eftersom ingen vil være den første til at indrømme, at de ikke kan se noget som helst, væver fusentasterne lystigt løs i den tomme luft omkring væven, sælger det ikke-eksisterende tøj i dyre domme og fordufter, inden kejseren sendes ud på sin afslørende gåtur.

Vi siger ikke, at der ikke eksisterer en konsulentvirksomhed eller to derude i verden, som gerne vil forsøge at sælge luft til godtroende virksomheder, der har brug for magiske gevandter. Men som et land fyldt med virksomheder, der er ganske unikt velegnede til implementeringen af kunstig intelligens, er vi nødt til at strække os ud over den kollektive skepsis over for det umiddelbart usynlige og sætte os ind i, hvad det kan hjælpe os med.

AI er nemlig ikke et usynligt tryllestof, men en ny, vidunderlig værktøjskasse, som tillader os at gøre ting, der simpelthen ikke har været praktisk gennemførbare før.

Læs mere her

Artiklen er skrevet af Professor Anders Kofod-Petersen og Flemming Adsersen COO Dansk Center for Kunstig Intelligens og blev bragt i Berlingske den 24/2 2017.