Engangsbestik og kaffekopper til take-away skal i fremtiden fremstilles af reststrømme fra fødevareproduktionen. Dermed skal produkterne kunne spises eller smides direkte i kompostspanden.

I et nyt samarbejde er Teknologisk Institut, fødevarevirksomheder og emballageproducenter gået sammen om at udvikle en ny type engangsbestik og kaffekopper, der enten kan spises efter brug, eller kan smides direkte i kompostbunken. Håbet med samarbejdet er, at de nye klimavenlige bestik og kopper, som skal laves af restprodukter fra fødevareproduktionen, skal erstatte op mod 340 mio. stykker engangsservice af plastik, pap eller træ coatet med plastik som årligt anvendes i Danmark. Den nye tilgang har også et stort potentiale for udbredelse uden for Danmark.

I første omgang skal der udvikles en spiselig ske til is i bægre og en kop til kaffe to-go, som kan gå tilbage til naturen via enten forbrugeres fordøjelsessystem eller kompostspanden.

”Vi har med vilje valgt to svære eksempler på produkter: Skeen skal være stærk nok til at kunne bruges i hård is, mens koppen skal kunne holde til varme væsker i 90 minutter. Lykkedes det, kan vi potentielt overføre viden og dele af teknologien og andre sidestrømme til andre produkter”, siger sektionsleder Eva-Marie Lange, Teknologisk Institut.

Skal fremstilles af restprodukter

Produkterne skal fremstilles af restprodukter – såkaldte sidestrømme – fra fødevareproduktion som fx kaffe, figenstænger og klid fra melproduktion. Den spiselige ske, som skal produceres af sidestrømme fra produktion af figenstænger og klid, skal anvendes til is i bægre. I forarbejdet skal der analyseres, hvordan man kan udvikle en ske, som har den rette brudstyrke, ergonomi og mundfølelse.

Kaffekoppen skal i første omgang være en komposterbar kop med låg, som skal coates med nedbrydelig biocoating. Koppen skal fremstilles af kaffe-avner, som er det restprodukt som springer af den hele kaffebønne under ristning af kaffe.

”At kaffekoppen ikke bliver spiselig, er fordi kaffeavner endnu ikke er fødevaregodkendte. Kaffeavner bliver i dag brændt og udnyttelsen af disse fibre til produktion af emballage er derfor optimal. Samtidig skal produkterne i projektet underkastes grundige forbrugeranalyser, som skal afdække fx om der er et reelt ønske fra forbrugerne om, at fremtidige kaffekopper også skal være spiselige”, siger Eva-Marie Lange.

Partnerkredsen består af:

  • Teknologisk Institut: Bidrager med ingrediens-, processerings- og emballageviden samt forbrugerindsigter
  • LEAF Packaging, Værløse: Bidrager med at bevise industrialisering/produktionsmuligheder af kaffekoppen.
  • The Whole Company, Vadum: Bidrager med valseteknologi samt relevante sidestrømme
  • Aurion, Hjørring: Bidrager med relevante sidestrømme
  • Peter Larsen Kaffe, Viborg: Bidrager med relevante sidestrømme og afprøvning af koppen
  • Skarø Is, Svendborg: Bidrager med indsigter i nuværende løsninger, kravspecifikationer og afprøvning af skeen
  • Naboskab, København: Bidrager til at kortlægge forbrugerforståelse

Projektet BEST – Bæredygtig Engangsservice af Sidestrømme til Take-away – er støttet af Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri’s grønne udviklings- og demonstrations program GUDP. Projektet løber over to år.

Du kan læse pressemeddelelsen her

Foto: Peter Larsen Kaffe