Tak for et godt Folkemøde 2017

Vigtige temaer blev sat til diskussion i GTS-debatterne i teltet ”Grib-mulighederne” under årets folkemøde. Paneldeltagerne fik lagt nogle spændende spor ud for fremtiden, hvor bl.a. disruption og kunstig intelligens kommer til at spille en afgørende rolle i samfundet. Måske var du en af dem, der kiggede forbi? Her kan du få en lille smagsprøve på, hvad der skete under vores debatter.

Debat: Hvad er disruption? Og hvad skal vi bruge det til? Få svaret!

  

Disruption er blandt tidens største buzzwords, men hvorfor er det vigtigt? Det var temaet for en debat, vi holdt sammen med Innovationsfonden. Virksomhederne Thürmer Tools og Siemens lagde ud med at give nogle svar på, hvad distruption betyder for dem.

Det blev startskuddet til en intens debat i vores panel, hvor bl.a. Mette Reissmann mente, at det er noget, vi skal forholde os til, fordi 1/3-del af nutidens job er forsvundet, når dagen 6. klasser skal på arbejdsmarkedet. Agnete Gjersing påpegede, at disruption ikke er et nyt fænomen. Mens Juan Farré opfordrede danske virksomheder til at komme og ”lege” sig til innovation ved at afprøve nye teknologier og muligheder i GTS-institutternes teknologiske infrastruktur.

Deltagere: Mette Reissmann, uddannelses- og forskningsordfører, Socialdemokratiet – Agnete Gersing, departementschef i Uddannelses- og Forskningsministeriet – Peter Høngaard Andersen, direktør, Innovationsfonden – Juan Farré, CTO i FORCE Technology – Erick Thürmer, adm. direktør, Thürmer Tools ApS og Jesper Skou, divisionsdirektør for Building Techologies i Siemens A/S

Debat: Hvordan ser fremtidens bæredygtige fødevarer ud?

Panelet var uenige om, hvorvidt vi i fremtiden vil benytte insekter og 3D-printet mad i stor stil. Til gengæld var der udbredt enighed om, at det er vigtigt fortsat at arbejde for mere bæredygtige fødevarer og produktion. Franciska Rosenkilde pointerede, at det er politikernes opgave at gøre det nemt at handle bæredygtigt. Budskabet fra Marie-Louise Thøgersen var blandt andet, at forbrugerne skal klædes bedre på i forhold til viden om fødevareproduktion. Mens Anders Martin Klöcker understregede, at GTS-institutterne spiller en vigtig rolle med at overføre relevant teknologi til fødevareindustrien.

Deltagere: Marie-Louise Thøgersen, stifter og formand, Tænketanken Frej – Anders Martin Klöcker, områdedirektør erhvervspolitik, Landbrug og Fødevarer – Franciska Rosenkilde, folketingskandidat fra Alternativet – Signe D. Frese, CSR direktør i COOP Danmark – Lars-Henrik Lau Heckmann, Technology Manager, PhD, Teknologisk Institut og Anne Louise Dannesboe Nielsen, sektionsleder, Teknologisk Institut.

Kom og Bliv klogere! Cyberangreb er en stigende trussel for dig og din virksomhed!

2/3-del af alle virksomheder blev sidste år udsat for et cyberangreb, fortalte eksperterne – og det var fra en start med til at understrege vigtigheden af emnet i dette ekspertoplæg. En afstemning blandt publikum viste, at de oplever, at phishing mails bliver sværere at gennemskue. Det var eksperterne enige i.

Eksperter: Jesper Florin, leder af sikring- og efterforskningsafdelingen, DBI – Jonas Lindstrøm, Security Lab, Alexandra Instituttet og Anders P. Mynster, senior specialist, FORCE Technology.

Debat: Havet skyller ind over os – hvad gør vi?

  

Hvem skal betale for oversvømmelser af vores kyster og er mennesker vigtigere end naturen, det var nogle af de dilemmaer, panelet kom rundt om i denne debat arrangeret af DHI. Joy Mogensen pointerede, at grundejerne ikke kan sidde alene tilbage med problemet, og at kommunerne ikke har råd til at købe grunde og boliger i oversvømmelses-risikozoner tilbage. Mens Kristian Guldfeldt argumenterede for, at grundejerne først og fremmest selv skal betale for bedre kystsikring.

Du kan se en optagelse af debatten her

Deltagere: Joy Mogensen, Borgmester I Roskilde, Socialdemokratiet – Kristian Guldfeldt, politisk ordfører, byrådsmedlem i Odense Kommune, Konservativ Folkeparti – Karsten Arnbjerg-Nielsen, professor, DTU – Walther Brüsch, Geolog seniorrådgiver, Danmarks Naturfredningsforening – Mads Ecklon, kontorchef, Beredskabsstyrelsens krisestyringsenhed og Ole Mark, forskningschef, DHI. Moderator Jørn Rasmussen, DHI.

Debat: Er kunstig intelligens det naturlige næste skridt?

   

Publikum var ikke bange for kunstig intelligens, viste en afstemning under debatten – og det var vores paneldeltagere heller ikke. Christine Antorini mente, at kunstig intelligens giver nogle nye muligheder ikke mindst fordi, vi har CVR-numre i Danmark og har indsamlet information i mange år. Det kan ifølge hende bringe Danmark helt i front. Nanna Højlund argumenterede for, at vi skal bruge den teknologi, der virker, og som gør både service og arbejdsliv bedre. Ida Auken sagde, at vi skal omfavne kunstig intelligens, fordi vi alligevel ikke kan forhindre, at det breder sig. David Budtz Pedersen pegede på, at det er et problem, at det stort set kun er hvide mænd mellem 40-60 år, der designer teknologien.

Deltagere: Ida Auken, IT og erhvervsordfører, Radikale Venstre – Christine Antorini, formand for uddannelses- og forskningsudvalget, Socialdemokratiet – Nanna Højlund, næstformand i LO – David Budtz Pedersen, lektor i videnskabsstudier på Aalborg Universitet København og Anders Kofod-Petersen, vicedirektør i Alexandra Instituttet.

Debat: Hvad kan vi lære af Bornholm?

  

Virksomhederne AILEFO og Borncut indledte debatten som to gode eksempler på, hvorfor det går så godt på Bornholm.

Som en af flere i panelet pegede Jane Wickmann på, at en del af forklaringen på den bornholmske succes er, at bornholmske virksomheder er rigtig gode til at bruge hinanden og til at samarbejde på tværs. Som politikere er det vores rolle at understøtte dette potentiale, sagde Carsten Scheibye. Lars Nørby Johansen bekræftede, at Bornholm på flere parametre klarer sig rigtig godt, men samtidig pointerede han, at Bornholm skal passe på med ikke at blive for selvfed. Lea Wermelin glædede sig over, at det de seneste to år er lykkes at få det regionale på dagsorden, fordi det gør det nemmere at kæmpe for gode forhold i hele Danmark.

Du kan læse en artikel fra TV2Bornholm om debatten her: Bornholm må ikke drukne i selvfedme

Deltagere: Lea Wermelin, Socialdemokratiet (FM), Bornholms Storkreds – Carsten Scheibye, byrådsmedlem for Venstre, Bornholms Regionskommune – Lars Nørby Johansen, formand for Danmarks Vækstråd og Vækstforum Bornholm – Fredrik Romberg, Direktør for Business Center Bornholm – Jane Wickmann, direktør, Teknologisk Institut og Kai Ormstrup Jensen, innovationsagent, FORCE Technology og Christiane Larsen, Ailefo Aps og Ole Schou Mortensen, BornCut.

Håber vi ses igen i 2018

 

Det var en smagsprøve på noget af det, der foregik i vores telt i år. Vi siger stor tak til vores paneldeltagere – og til alle jer, der kiggede forbi.

Vi håber, vi ser jer igen i 2018!