Overfladebelægninger

Nyt samarbejde om udvikling af overfladebelægninger

Teknologisk Institut og det finske VTT Technical Research Centre har indgået en strategisk samarbejdsaftale om test og validering samt udvikling af nye og slidstærke overfladebelægninger. Samarbejdsaftalen giver adgang til bedre test af overfladebelægninger. 

Hensigtserklæringen blev onsdag, i forbindelse med et møde i Global Research Alliance (GRA) i Finland, underskrevet af CEO Antti Vasara, executive VP Jouko Suokas fra VTT og adm. direktør Søren Stjernqvist og direktør Mikkel Agerbæk fra Teknologisk Institut.

Samarbejdet vil fokusere på udvikling og produktion af nye overfladebelægninger kombineret med anvendelsesorienterede tests og dokumentation inden for tribologiske problemstillinger. Tribologi er videnskaben om friktion, slid og smøring af overflader, der er i kontakt med hinanden. De typiske anvendelsesområder er inden for maskindesign, komponenter og produktionsteknologier.

– Teknologisk Institut er førende inden for forskning, udvikling og fremstilling af unikke tyndfilmsbelægninger. Takket være dette samarbejde kan vi nu tilbyde ikke alene vores egne overfladebelægninger og behandlinger, men også involvere VTT’s kompetencer inden for analyser og test i krævende mekaniske applikationer, siger centerchef Lars Pleth Nielsen fra Tribologicentret på Teknologisk Institut.

– Aftalen giver os mulighed for at tilbyde Tribologicentrets overfladebelægninger til finske kunder og kombinere dette med sammenlignende modeltest til vores kunder. Vi har et laboratorium i verdensklasse, infrastruktur og unik knowhow om modellering af tribologiske fænomener på mikro- eller endda på atomar-niveau, siger Principal Scientist Helena Ronkainen fra VTT.

Første samarbejdsprojekter er identificeret

De første samarbejdsprojekter er allerede identificeret. Det gælder bl.a. belægninger til optimering af værktøjer til et finsk firma samt et projekt, der har relation til bl.a. vindindustrien. I regi af Instituttets resultatkontrakt og det nye bevilligede Samfundspartnerskab, Fast Track, skal det bl.a. testes, om en helt nyudviklet jernbelægning kan tilføre nye egenskaber til bl.a. lejer. Udviklingen af dette sker i et PhD projekt der understøttes af Fast Track og involverer firmaerne Siemens, ArcelorMittal, Nichrom A/S og videninstitutionerne Teknologisk Institut, DTU samt VTT.

– Vi har samarbejdet med VTT’s tribologieksperter gennem flere år både i nordiske projekter og i EU projekter. Det er derfor en enestående chance, at vi nu kan kombinere vores komplimentære kompetencer inden for avancerede overfladebelægninger i regi af Teknologisk Instituts Tribologicenter og VTT’s tribologiske testfaciliteter. Dette vil blive til stor gavn for både danske og finske firmaer. De første idéer er allerede i pipelinen og involverer foruden VTT og Teknologisk Institut en lang række danske firmaer.

Mere information

Yderligere oplysninger om samarbejdet: Centerchef Lars Pleth Nielsen, Teknologisk Institut, mobil: 7220 1585  mail: lpn@teknologisk.dk

Mere viden om Teknologisk Institut? Så klik her