Det startede med en brugt britisk model

”Bare spring ud i det, det nytter ikke at vente.” Sådan lyder opskriften på BM Silos robotsucces, som den formuleres af direktør Dorte Martinsen. Opskriften deler hun hellere end gerne med andre små og mellemstore virksomheder, der tøver med at indføre robotter. 

Af Dorthe Sjøbeck Christiansen, informationschef i GTS-foreningen

”Start med et pilotprojekt med udvalgte medarbejdere. Gør jer nogle erfaringer og tag imod al den sparring, I kan få eksternt,” uddyber Dorte Martinsen, der selv startede med at købe en brugt robot i England, som medarbejderne kunne lege med.

Det blev startskuddet til fuld automatisering af siloproduktionen på virksomheden i Holstebro, og som har gjort BM Silos produkter mere konkurrencedygtige på det globale marked og sparret medarbejderne for tusindvis af tunge løft af stål og beton.

”Seks mand kom på kursus i brugen af den engelske robot hos blandt andet Teknologisk Institut. To af dem ville gerne arbejde videre med projektet. Og efter et års pilotprojekt var vi blevet klogere – og kunne derfor gå ud og kigge efter den store løsning”, fortsætter Dorte Martinsen historien om robotsuccesen.

Det blev til et større projekt, som BM Silo inddelte i etaper. Først blev der købt en stansemaskine, som det tog et års tid at implementere. Herefter var virksomheden klar til at gå på jagt efter nogle rigtig store robotter, der skulle gøre produktionen fuldautomatisk. I Nordjylland fandt virksomheden hvad de søgte – og de to medarbejdere blev sendt af sted for at lære at sætte anlægget sammen.

”Efter to års arbejde er det nu lykkes at få robotterne til at køre. Og hvor vi før havde fem mand til at varetage denne del af produktionen, så kræver det nu kun en mand. Det betyder, at robotterne tager det, der er tungt og svært at håndtere, mens vi på den manuelle linje kører det, der er småt, og som robotterne ikke kan klare,” fortæller Dorte Martinsen.

En vigtig ingrediens i BM Silos opskrift på robotsucces er i virkeligheden ledelsens tro på og inddragelse af medarbejderne i udviklingen, mener Dorte Martinsen.

”Medarbejdernes faglige baggrund betyder ikke så meget. Det vigtige er, at de brænder for det. Vi har for eksempel en lagermedarbejder, der på baggrund af vores automatiseringsprojekter har taget en uddannelse som automatiktekniker. Man behøver altså ikke at have en vild uddannelse, men derimod en ledelse, der tror på sine medarbejdere,” fortæller Dorte Martinsen.

BM Silos robotrejse har varet fire-fem år, men uden ekstern hjælp var det ikke gået. Virksomheden har samarbejdet med en lang række partnere, og de har fået et Innovationstjek af GTS-nettets InnovationsAgenter.

Derfor anbefaler Dorte Martinsen, at andre små og mellemstore virksomheder udnytter alle de muligheder, der er for samarbejde inklusiv Erhvervspartnerskabet for Avanceret Produktion. Her kan man søge støtte til at afklare virksomhedens automatiseringspotentiale eller til at implementere nye produktionsløsninger.