Solcelletasken ’Solar Bag’ – nu i produktion

Design og funktion forenes i tasken ’Solar Bag’, som virksomheden DIFFUS står bag i samarbejde med Alexandra Instituttet. Efter langt tids forarbejde sættes den avancerede taske nu i produktion, og en nummereret limited edition er snart på vej. 

På butikshylderne kan man indimellem finde udstillingsmodeller til nedsat pris på grund af ’solskade’, hvor materialet har taget skade af solens afblegende stråler. Men hvad så hvis man vil lave en taske, som er beregnet til at slikke solskin på cafeen, mens ejeren drikker sin cafe latte?
’Solar Bag’ er en sådan taske. Med solceller som en del af taskens design, sørger ’Solar Bag’ for at oplade din mobil eller laptop med den energi, som den henter fra solens stråler. Kompromisløst er design og funktion tænkt sammen i produktet, og solcellerne anvendes som en del af taskens udsmykning, fortæller Hanne-Louise Johannesen, der udgør den ene halvdel af DIFFUS.

– Det tekniske og æstetiske er tænkt sammen i denne her taske. Selv formen er udviklet efter anvendelsen af teknologien, så man skygger mindst muligt for solcellerne, når man går med tasken. Form, funktion og æstetik er altså i den grad tænkt sammen over hele linjen, siger hun.
At der er kredset for hver enkelt detalje, har dog været med til at vanskeliggøre processen med at få ’Solar Bag’ sat i produktion, og det er først nu, at DIFFUS har fået alle enderne til at mødes.

– Vi har måttet opfinde rigtig meget undervejs. Hele produktionen af solcellerne er der ikke noget fortilfælde af, og der findes ikke maskiner, der kan håndtere dem. Der er rigtig mange delelementer i tasken, som skal sættes i produktion, fx har vi nu fået 3D-printet fødder til tasken, som er lavet helt særligt til at matche solcellernes design.

Den avancerede produktionsproces har dog været med til at begrænse mulighederne for en større produktion af ’Solar Bag’, som i første omgang kun vil udkomme i en nummereret limited edition.

– Industrialiseringsprocessen er absolut den største hurdle, fordi det ikke er velkendte elementer. Derfor har vejen fra prototype til produktion været ekstrem lang. Der var været så mange anderledes ting i dette her. Lige fra den rigtige tråd til det rigtige læder og den rigtige lim.

’Solar Bag’ er derfor heller ikke en taske til alles pengepung, fortæller Hanne-Louise Johannesen, og den første udgave vil ende på en pris mellem 40-50.000 kroner. Det er dog ikke resultatet af en stor fortjeneste til producenterne, der kun knap kan dække deres udgifter, men fordi næsten alle delelementer til tasken er specialdesignet.

– Vi vil rigtig gerne bevise, at det er muligt at lave noget, der er luksuriøst og æstetisk, selvom det er teknisk, og vi kan nu demonstrere, at vores ideer kan omsættes til virkelighed. Så alle involverede parter har en stor velvilje, og alle er parate til at gå på kompromis med en fortjeneste, siger Hanne-Louise Johannesen.

Tasken kan som udgangspunkt købes over nettet, bl.a. via DIFFUS’ hjemmeside, men allerede nu er Hanne-Louise Johannesen i kontakt med flere agenter, der skal hjælpe ’Solar Bag’ ud til de velhavende kunders stormagasiner og messer. For selvom man gerne ville satse på miljøbevidste og urbane danske kvinder, er det de færreste danskere, der kan være med i dette prisleje. Målgruppen skal derfor i højere grad findes blandt mange-millionærer uden for landets grænser, fortæller Hanne-Louise Johannesen. Præcist hvornår, man kan få fingre i en af de nummererede tasker, er dog ikke sikkert endnu.

– Jeg kan ikke sige præcist, hvornår den er ude, da der stadig er nogle delelementer, der skal på plads. Men vi har besluttet, at nu gør vi det, da det nu kan lade sig gøre i alle sammenhænge. Så er det et spørgsmål om, hvordan det kan lykkes tidsmæssigt, oplyser Hanne-Louise Johannesen.

Den første prototype på ’Solar Bag’ blev udviklet i et samarbejde mellem DIFFUS, Alexandra Instituttet og Center for Software Innovation (CSI). Siden har udviklingen af tasken været et samarbejde mellem DIFFUS, tekstilfirmaet Forster Rohner og Die Interstaatliche Hochschule für Technik Buchs i Schweiz.

Læs mere om Alexandra Instituttets samarbejde med DIFFUS om ’Solar Bag’.

Projektet er støttet af Softwarekorridoren med støtte af EU regionalfond midler under Erhvervs- og Byggestyrelsen.