Sådan får du mere ud af din vibrationstest

Det kan være en udfordring at få det optimale ud af en vibrationstest, da man hurtigt kan støde på en lang række vibrationstekniske spørgsmål, som især kan volde problemer for folk med begrænset erfaring på området. Tilhører du denne gruppe? Så læs med her, hvor du får gode råd til at gribe en vibrationstest an.

Af Kim A. Schmidt, FORCE Technology

1. Forbered dig godt inden testen

Man siger ofte at ”en god planlægning er det halve arbejde”. Og dette gælder i allerhøjeste grad for vibrationstest. Så det at have en entydig specifikation med beskrivelse af alle de nødvendige detaljer er alfa og omega for et effektivt testforløb. Bemærk at det ikke er tilstrækkeligt med en henvisning til en standard, selvom denne måtte være en internationalt anerkendt en af slagsen. Fx står der klart i IEC 60068-2-6 (denne standard handler om sinusvibration), at der er en lang række detaljer udover frekvensområde, niveau og tid, som skal fastlægges i en ”relevant specification”, inden man er klar til test. Om en given test skal være ”operational” eller ”non-operational” og en beskrivelse af de specifikke accept kriterier, er noget, som skal fastlægges til den specifikke opgave. Her er to eksempler på tjeklister til vibrationstest:  ECR-205 og  IEC 60068-2-6).

2. Husk at tænke på fixturen

Som udgangspunkt, skal et testemne monteres som under normal brug under en vibrationstest. For at kunne skabe en stabil og stiv forbindelse mellem selve vibrationsudstyret og testemnet skal man bruge en eller anden form for fixtur. Fixturens hovedopgave er at viderebringe accelerationsniveauet fra vibratoren til testemnet uden at tilføre ekstra resonanser. IEC 60068-2-47 indeholder gode beskrivelser og nyttig viden om design og brug af fixturer til vibrationstest, men der vil næsten altid skulle bruges tid på at få defineret en god fixtur til en aktuel vibrationsopgave.

3. Forstå parametrene acceleration vs. displacement

Grundlæggende vil vi helst beskrive enhver vibrationstest som ”acceleration som funktion af tid”, da acceleration er den eneste absolutte parameter, der kan brugs til at beskrive en vilkårlig bevægelse. Det kan dog være nyttigt at kende ”displacement” (position som funktion af tid), da netop denne parameter er den, vi kan se med det blotte øje og den, der ofte skal bruges, hvis vi skal koble resultaterne fra en vibrationstest sammen med beregning af mekanisk stress i testemnet for at vurdere skadevirkningen. Man skal bare huske, at displacement altid er en relativ parameter, dvs. at man har brug for et referencepunkt for at kunne måle eller på anden måde udtale sig om en given displacement. Hvis man kender acceleration som funktion af tid og frekvens, kan man beregne den tilsvarende dynamiske displacement.

Læs flere råd her

Yderligere information

I FORCE Technologys vibrationstest-laboratorier i Hørsholm, Nordborg og Aarhus har man mange års erfaring med specifikation, planlægning, gennemførsel og analyse af vibrationstest. Kontakt kundecenter@force.dk, hvis du ønsker at vide mere om dette.