Teknologisk Institut har lavet en undersøgelse, der viser, at mange danske virksomheder har en erkendelse af, at de går glip af muligheder for automation. Nu peger eksperter på området på, hvor i produktionen, virksomhederne kan få gavn af at automatisere.

En undersøgelse udarbejdet af Teknologisk Institut viser, at 69 procent af de virksomheder, der allerede har robotter, oplever, at de går glip af muligheder for at automatisere yderligere. Erfarne robotkonsulenter fra GTS-instituttet udpeger nu de områder og opgaver, som de fleste virksomheder med fordel kunne automatisere – og som mange overser enten på grund af manglende viden eller fokus på daglig drift.

Syv oversete potentialer

I følgende præsenteres de 7 optimeringspunkter. Du kan se videoer, der illustrere teknologiernes funktion her.

1. Automatisering af kvalitetskontrol

Mange produktioner anvender stikprøvekontrol til at udføre kvalitetskontrol, da det ikke er muligt at have personale til at stirre på mange ensartede emner i flere timer hver dag. Ved hjælp af kamerateknologi (og et stigende antal af muligheder med kunstig intelligens) er det muligt at få en fuldstændig kvalitetskontrol, som ser hvert produkt og samtidig skaber sporbarhed for hvert produkt.

2. Automatisering af transport

I den daglige drift har man ofte små opgaver, hvor der skal flyttes et emne fra en station til en anden. Det er måske kun 150 meter at gå, men det tager tid fra fokuseret arbejde. Dette kan løses med en simpel mobil robot, der kører i pendulfart som en taxa, man tilkalder, når der er varer klar.

3. Automatisering af håndtering (og bearbejdning)

Selvom håndtering er den opgave, som de fleste virksomheder allerede bruger robotter til, er den alligevel værd at nævne som en overset mulighed. Ofte ses robotten nemlig som den udførende faktor, enten ved at den skruer, sliber eller på anden måde bearbejder et emne. Men en anden overset mulighed er at lade robotten styre emnet fremfor værktøjet. Det kan på den måde være nemmere for personalet at ramme alle hjørner, se ind i alle kroge eller sikre alle tolerancer, alt imens man bibeholder et godt arbejdsmiljø uden dårlige arbejdsstillinger.

4. Automatisering af svejsning

Med stigningen i antallet af “samarbejdsvenlige” robotter – også kaldet cobots – opstår der også bedre muligheder for, at manuelle svejseopgaver kan automatiseres, ved at de proceskloge svejseoperatører selv kan overføre deres viden til de ofte brugervenlige robotter.

5. Automatisering af palletering

Cobots bliver også i stand til at løfte mere og mere og nå længere og længere. Det gør dem egnet til at overtage flere af de tunge, manuelle palleteringsopgaver. Derudover er der efterhånden også opvokset en skov af forskellige ‘plug and play’-værktøjer, der kan suge, gribe eller på anden måde håndtere dit produkt, hvor man før i tiden skulle have nogen til at specialudvikle et værktøj.

6. Automatisering af optælling

Mange danske virksomheder har stadig medarbejdere til manuelt at tælle produkter, som puljes sammen til eksempelvis 30 styk i en pakke. Det kan med fordel automatiseres – eventuelt også i kombination med automatiseret pakning af produkterne.

7. Delvis automatisering

Ikke alle opgaver kan eller bør automatiseres 100 procent. Ofte er det en fordel at få en robot til at håndtere emner og løse 80 procent af det ensidige, gentagne arbejde, og så få personale til at håndtere de sidste 20 procent, hvor det ofte er mere komplekst. Det leder ofte til en billigere løsning, som er hurtigere at implementere og servicere. Derudover giver det ofte også mere interessante og mindre fysisk nedslidende arbejdsopgaver for virksomhedens medarbejdere.

læs mere om, hvordan din produktionsvirksomhed kan få hjælp til at automatisere her

Foto: Teknologisk Institut