Producenter sparer tid og penge med DBI’s nye instrument

DBI’s brandlaboratorium har fået et nyt kalorimeter, som tester materialer i lille skala, før der testes i fuld skala. Det kan spare producenter for både tid og penge.

Det er ikke nogen stor test, DBI’s nye cone-kalorimeter udfører. Faktisk er den ret lille. Men resultatet kan have stor betydning.

– Med det nye kalorimeter kan vi undersøge brandegenskaberne for et materiale i lille skala – dvs. 10×10 cm af et produkt. På baggrund af de data om bl.a. antændelsestid, varme- og røgudvikling, som testen giver, er det på nogle parametre muligt at beregne resultatet af en fuldskalatest, som jo giver adgang til markedet, siger Martin Pauner, der er civilingeniør i DBI’s afdeling for brandtest.

Den lille test viser ikke nøjagtigt, hvordan en større konstruktion af materialet vil klare en fuldskalatest, men beregningerne giver producenten en idé om, hvordan produktet vil klare sig.

Hurtigere og billigere

Cone-kalorimeteret er altså ikke som sådan en del af klassificeringssystemet inden for byggevarer, men giver en masse viden om produktet, som gør, at producenten lærer sit produkt bedre at kende. Det kendskab kan producenten bruge til at ramme den brandklassificering af produktet, som vedkommende sigter efter.

En indikation kan således være mange penge værd for producenten, der ikke behøver at betale for en stor test for blot at se, at produktet f.eks. ikke lever op til den planlagte brandklassificering. Det nye cone-kalorimeter er desuden betydeligt hurtigere end tidligere løsninger på området, hvilket gør, at producenterne kan forvente en hurtigere og mere strømlinet proces, når de køber tests med cone-kalorimeteret.

– Samtidig håber vi, at vi med tiden også kan måle røgens toksicitet i samme test, så kunden kan få endnu mere at vide med kun en enkelt test, siger Martin Pauner.

Læs mere her

Har du spørgsmål, så kontakt civilingeniør Martin Pauner på tlf.: 51 57 23 31 eller e-mail: mpa@dbi-net.dk