indflydelse

Poletter skal give Harlev-borgerne indflydelse

Den 19. maj modtog borgerne i Harlev to poletter i deres postkasse, som skal give dem indflydelse på, hvordan en sum penge skal bruges på henholdsvis en række offentlige, grønne områder samt lokalbiblioteket i Harlev. Initiativet hedder ’Borgerbudget Harlev’ og er initieret af Grøn Medborgerskab. Her vil første version af prototypen, der er udviklet i projektet Digital Bydel, for første gang blive afprøvet ude blandt borgere.


Den ene polet, ’Idépoletten’, giver borgerne adgang til fra den 21.-30. maj at komme med idéer til, hvordan borgerbudgetterne skal bruges. Idéerne indtales i en ’Idébox’, der er placeret centralt i Harlev og bliver sendt direkte til behandling ved Borgservice i Aarhus Kommune. Her grupperes idéerne og skitseres, hvorefter borgerne fra d. 4.-8. juni kan benytte den anden polet til at stemme om forslagene. I uge 24 afsløres vinderprojektet.

– Vores udgangspunkt i projektet har været at udvikle en digital-fysisk prototype, der opfordrer til engagement ude blandt borgerne. Vi har i prototype 1 forsøgt, ude i de byrum, hvor borgerne færdes til hverdag, at synliggøre de muligheder, man som borgere allerede har i forhold til at påvirke beslutninger i kommunen – her i første version med fokus på borgerbudgetter, fortæller Liselott Stenfeldt, arkitekt MAA og projektleder i Alexandra Instituttet, og fortsætter: – For at kunne nå ud til så mange borgere som muligt i forskellige aldersgrupper kombinerer vi et digitalt interface med traditionelle funktioner og elementer fra den for mange kendte, men snart udfasede, telefonboks.

Fremtidens byudvikling med borgerne i centrum

Begge innovationsprojekter Digital Bydel og Grøn Medborger er forankret i Aarhus Kommunes Borgerservice og Center for Byens Anvendelse, som sammen med lokalbibliotekerne ønsker at afprøve, hvordan man fremadrettet kan udvikle lokalområder.

Formålet med initiativet er, udover at involvere borgerne i byudviklingen, også at bidrage til at undersøge, hvordan man bedst muligt får folk til at engagere sig.

– Vi er meget spændte på, hvordan den første version af prototypen bliver modtaget ude i Harlev. Den er jo relativt rå, og der er plads til mange forbedringer. Erfaringer fra dette første forløb vil direkte blive brugt til de næste versioner, som kommer ud efter sommeren. Vi glæder os rigtigt meget til at se, hvilke idéer borgerne kommer med, afslutter Liselott Stenfeldt.

Digital bydel

Projektet ’Digital bydel’ er et samarbejde mellem Borgerservice Aarhus og Alexandra Instituttet, herunder Interactive Spaces Lab, Sustainable Transition Lab og Computer Graphics Lab. Projektet har til formål at inddrage og involvere borgerne i Aarhus på nye måder i fem udvalgte bydele og forstæder: Harlev, Beder-Malling, Åbyhøj, Frederiksbjerg og Ø-gaderne.