Alexandra Instituttet

Plejepersonale hjulpet igennem velfærdsjunglen

Alexandra Instituttet har i samarbejde med Aarhus Kommune udviklet et koncept til evaluering af velfærdsteknologi, der gør det nemmere for plejepersonale at vurdere, hvilken teknologi, der fungerer til at gøre borgere mere selvhjulpne. Konceptet fungerer ifølge Aarhus Kommune så godt, at de er klar til at folde det ud til resten af kommunen.

Et justerbart wc med dameskyl og føn, loftlifte, hvor borgeren selv kan forflytte sig, senge, der hjælper borgeren ud af sengen og vægttræningsmaskiner, der sladrer om borgeren har overholdt sin genoptræning. Altsammen omsorgsfuld teknologi, der skal hjælpe borgere til at genvinde deres frihed og fastholde magten over eget liv. Og her er markedet stort. Nogle gange så stort, at det kan være svært for servicepersonalet og kommunerne at vurdere, hvilken teknologi, der fungerer og gør borgeren mere selvhjulpen og hvilken teknologi, der skal forbedres.

Den erfaring har man gjort sig i Aarhus Kommune, forklarer Ivan Kjær Lauridsen, der er velfærdsteknologichef i Aarhus Kommunes velfærdsteknologiske enhed.

– Vi får rigtig meget teknologi ind ad døren, som tager tid at sætte sig ind i for plejepersonalet, siger Ivan Kjær Lauridsen.

Men potentialet ved velfærdsteknologi er også stort. Både for borgeren, der kan blive mere selvhjulpen i eget hjem eller under et rehabiliteringsophold. Men der er også et stort økonomisk potentiale for kommunerne.

Derfor har Aarhus Kommune i samarbejde med Alexandra Instituttet igangsat et evalueringskoncept, der skal hjælpe kommunen med at opnå den viden, der skal til for at kunne sortere i det store udbud af velfærdsteknologi, som plejepersonale bliver stillet overfor og skal sætte sig ind i.

Læs hele artiklen her

Link til Alexandra Instituttet