Opsamling af data fra badeværelset

En lille sensor-boks i brusenichen, der opsamler data fra badeværelset, mens vi bader, skal gøre os bevidste om vores vandforbrug.  Bag løsningen står Kolding-firmaet ShowerEcoGuide, der allerede har sendt løsningen i test hos flere hotelkæder. De har desuden indgået en aftale med en større boligforening og et samarbejde med Kolding Kommune. 

Alexandra Instituttet har hjulpet med at udvikle den platform, der opsamler dataene, og skal i starten af 2018 lave kvalitative analyser på folks adfærd i brusebadet.

Løsningen består af to dele. En sensor-boks, der bliver monteret på samme måde som en røgalarm – bare i brusenichen – og som registrerer dine badevaner. Det gælder lige fra, hvornår du træder ud i bruseren, hvornår du tænder for vandet, og om du slukker vandet for at sæbe dig ind. Dataene bliver sendt til en communicator-del, der via symboler skal ‘nudge’ dig til at tage kortere bade.

“Sensor-boksen giver en masse viden om brusebadsadfærd, som vi omsætter til nogle virkemidler, som bliver vist på et device i brusenichen. Det kan være en tidsindikator eller jordklode, som viser, at jo længere, du står under bruseren, des mindre vand vil der være på jordkloden. På den måde, så ‘nudger’ vi dig. Det er frivilligt, og grundlæggende handler det om at gøre dig bevidst om konsekvenserne ved at tage lange bade”, forklarer Thomas Munch-Laursen fra ShowerEcoGuide.

Savnede plug’n’play løsning

Han er ingeniør af baggrund og har arbejdet ti år i energibranchen, blandt andet hos Vattenfall. Ideen til ShowerEcoGuide bunder i irritation over hans egen energiregning, og i den analyse endte han i badeværelset, hvor han fandt ud af, at hvis han kunne sænke vandforbruget, så sparede han ikke bare vand og energi til opvarmning af vandet, men også udledningen til kloakken, som netop er relativt dyr i Danmark.

Samtidig kunne han se, at der ved mange af de eksisterende løsninger på markedet, som sparebrusere og vandbegrænsere, var en barriere i, at man skal montere enheden i forbindelse med vandinstallationen. Så han tænkte, at der måtte være en smartere løsning, der var nemmere at installere.

“Målet er at rykke tiden i bruseren. For hvis du bare kan spare minimum ét minut under bruseren, så kan du spare vand og energi og har dermed en god businesscase for et hotel, idrætscenter eller boligforening. Og set i helikopterperspektiv, så adresserer vores løsning også FN’s klimaindsats, der handler om at reducere energiforbruget og derved bekæmpe klimaforandringer”, forklarer Thomas Munch-Laursen.

Læs hele artiklen her på Alexandra Instituttets hjemmeside

Foto: unsplash.com