Olympiske udfoldelser holder Lynx i luften

Citius, altius, fortius. Sådan lyder det olympiske motto: Hurtigere, højere, stærkere. Med en mindre modifikation kan mottoet også beskrive resultatet af det dansk/svenske samarbejde, som holdt Søværnets Lynx helikoptere flyvende, mens man ventede på den nye Seahawk.

Samarbejdet udmundede i en effektiv reparationsmetode, der indebar en kombination af lasersvejsning og vakuumlodning. Løsningen var samtidigt ekstremt konkurrencedygtig, da den resulterede i en væsentligt hurtigere levering, medførte 90 % lavere reparationsomkostninger for en kritisk motorkomponent – og tilmed resulterede i betydeligt stærkere komponenter med forlænget levetid.

Samarbejde baseret på gode relationer

Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) og FORCE Technology har lange traditioner for samarbejde, og derfor var valget af FORCE Technology som leverandør oplagt, da FMI søgte alternative kanaler til reparation af motorkomponenter til sine Lynx-helikoptere.

Samarbejdet blev udvidet med FORCE Technologys svenske samarbejdspartner Dreisen AB, så FMI nu kunne benytte sig af one-stop shopping og få alle ydelser ét sted.

FMI oplevede det dansk/svenske samarbejde som fejlfrit. ”Kompetencerne var world class, og imødekommenheden stor”, udtaler Kjeld Madsen, Engineering fra Forsvarets Materielindkøb.

Den gode kommunikation og det konstante fokus og drive på sagerne ledte til en reparationsmetode, som reducerede både omkostninger, leveringstid og behovet for at lagerføre reservedele.

Utålmodighed ledte til bedre komponenter

Ved hovedreparation af motorerne i Lynx helikopterne viste der sig ofte behov for reparation af en specifik motorkomponent. En reparation, som hos motorproducenten tog måneder og som prismæssigt nærmede sig komponentens nypris.

FMI var derfor på udkig efter en alternativ leverandør, som var i stand til at leve op til de strenge kvalitetskrav for en helikopterkomponent, men som samtidig kunne nedbringe leveringstiden betydeligt. Med vores mange års erfaring fra aerospaceindustrien pegede vi på en laserbaseret svejseløsning kombineret med en avanceret reparation baseret på lodning hos partneren Dreisen.

”FORCE Technology og Dreisen udviste stor innovation og entreprenørskab i udviklingen af mere effektive og hurtigere reparationsmetoder”, fortsætter Kjeld Madsen fra Forsvarets Materielindkøb.

Samarbejdet udmøntede sig i helt nye løsninger, som betød et skifte fra mere traditionelle metoder til processer baseret på lasersvejsning og vakuumlodning. Processer, som er i stand til at leve op til motorproducentens høje krav og procedurer, men som kan udføres med langt højere præcision og succesrate end hidtil.

Ydermere betød de nye løsninger og den direkte tre-partskontakt en reduktion af leveringstiden fra mere end ét år til mindre end to uger. En væsentlig logistisk besparelse.

Læs mere her

Foto: Lars Bøgh Vinther, forsvarsgalleriet.dk.