Øger vi skellet mellem det digitale A og B-hold i dansk erhvervsliv?

Hvordan sikrer vi, at Danmark også i fremtiden er med i den digitale superliga? Det har Digitalt Vækstpanel en række anbefalinger til, som er afleveret til regeringen. Der er mange gode anbefalinger, som er vigtige at følge op på – ikke mindst sikringen af digitale kompetencer til alle og styrket digital begejstring. 

Af Ragnar Heldt Nielsen, direktør i GTS-foreningen

Vækstpanelet peger også på behovet for et attraktivt digitalt vækstmiljø. Her er flagskibet en Digital Innovationshub i København for internet-of-things, kunstig intelligens og Big Data. Her anbefales det, at der bliver afsat 100 mio.kr. Målgruppen for Hubben er især de førende iværksættere og større etablerede virksomheder. Det er vigtigt for at holde os i det globale førerfelt for digitalisering.

Men den store udfordring for Danmark og de fleste andre lande er at få den brede gruppe af virksomheder med på digitaliseringstoget. Her peger rapporten på, at der skal være bedre adgang til test- og demonstrationsfaciliteter med GTS-institutterne som central aktør. Det er vi helt enige i. Imidlertid savner vi en klar tilkendegivelse af, at der også her skal prioriteres nye midler til formålet. Der er i rapporten en tendens til at undervurdere omfanget og kompleksiteten af denne ”praktiske og jordnære” opgave. Der er stadig lang vej til at fx værdiskabende brug af Virtual Reality i en lille virksomhed bliver en rutinepræget standardydelse, man lige kan hive ned fra hylden. Også her kræver det tilpasning til den enkelte virksomheds behov.

Derfor er det urealistisk at tro, at det er muligt at bringe den brede gruppe af virksomheder ind i den digitale superliga med eksisterede midler. Der er brug for en politisk prioritering af midler til formålet. Alternativet er, at skellet mellem digitaliseringens A og B-hold vokser sig større i de kommende år. Det er formentlig ikke formålet med regeringens kommende digitale strategi for Danmark.

Dette debatindlæg har været bragt i en forkortet version i Børsen d. 11. maj 2017