lyttetest

Objektive lyttetests af audioprodukter

I det nye TEK’notat kan du se resultater af en lyttetest, og læse hvad der kræves, for at man kan få en objektiv karakteristik af en opfattet lyd.

Krav til lyttetest

Notatet beskriver, hvad der skal til, for at man kan udføre pålidelige og reproducerbare lyttetests. Der er krav til lytteforholdene, fx lytterum og højttalerpositioner og der kræves et panel af trænede lyttere. Bedømmelserne bør foretages som en blindtest med produkterne i tilfældig rækkefølge og der skal være veldefinerede ord til beskrivelse af deres karakteristika.  Man skal bruge forskelligt programmateriale (fx musik) og alle systemerne skal justeres til samme lydstyrke. En sådan test giver til gengæld en objektiv karakteristik af lyden fra systemerne, som fx kan bruges ved produktudvikling eller som forbrugeroplysning som et nyttigt supplement til de tekniske data.

Notatet viser også, hvordan resultaterne kan præsenteres på forskellig vis. Man kan fx give forbrugerne oplysning om højttalernes lyttemæssige karakter i form af en lydprofil, som kan bruges som en sensorisk varedeklaration. En sammenligning mellem højttalernes pris og DELTA’s ekspertlytteres præferencevurderinger viser – med enkelte undtagelser – at der er en sammenhæng mellem pris og præference.

Læs det nye TEK’notat her (PDF)