IoT betyder, at flere og flere ting i vores hjem kommer online. Dermed stiger risikoen for hackerangreb. DBI deltager i samarbejde med Alexandra Instituttet og FORCE Technology i et nyt projekt, der skal sikre danske IoT-produkters sikkerhed.


Dit hus er i fremtiden intelligent, takket være Internet of Things (IoT). F.eks. er din ovn forbundet til internettet, og du kan starte den med din telefon på vej hjem fra arbejde. Dit køleskab sørger selv for at bestille og betale mælk, der leveres til dit dørtrin af et onlinesupermarked. Termostaten i din stue lægger selv mærke til temperaturen og antallet af personer i rummet og justerer automatisk opvarmningen og ventilationen derefter.

Det lyder smart, og det er det også. Men alle de intelligente sensorer og produkter medfører også en risiko. For det første er det slet ikke sikkert, at de fungerer, når de er på samme netværk – en bug i én detektor kan få alt andet til at stå af. For det andet er de forbundet til internettet og de er dermed udsat i forhold til hackerangreb. Og så har man måske ikke bare en smart ovn, man kan starte uden at være hjemme, men en ovn, som en hacker kan starte og skrue helt op for, når man ikke er hjemme. Eller et køleskab, som villigt deler dine betalingsoplysninger med en hacker. Eller en stue, der konstant er 29 grader varm, inkl. en høj varmeregning.

DBI’s rolle i projektet

For at forhindre disse scenarier indgår DBI i projektet ‘Styrkelse af dansk IoT-sikkerhed’ i samarbejde med Alexandra Instituttet og FORCE Technology.

”Projektet skal udvikle et framework med rådgivning, test og certificering af IoT-produkter. Samlet skal det sikre, at den kvalitet, som mange danske produkter er kendt for at have, overføres til deres IT-sikkerhed, så de også i fremtiden kan eksportere konkurrencedygtige produkter til resten af verden”, fortæller projektmedarbejder i DBI’s sikringsafdeling, Anja Kivac, og fortsætter:

”DBI tester allerede i dag produkters sikkerhed i forhold til brand. På et tidspunkt skal vi også gerne kunne teste, hvordan IoT-produkter reagerer på angreb, ligesom vi vil integrationsteste, om de fungerer på netværk med mange andre tilkoblede komponenter”.

Projektet er en del af GTS-institutternes resultatkontrakter og støttes af Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte. Projektet løber fra 2019-2020.

Læs mere her

 

Foto: DBI