Nyt digitalt planlægningssystem til hjemmeplejen

En ny it-løsning udviklet af forskere fra Alexandra Instituttet i samarbejde med private hjemmeservicevirksomheder gør det langt nemmere at flytte rundt på aftalerne med borgerne. Samtidig sparer det penge. Schultz Pleje & Hjemmeservice har testet den nye løsning og har oplevet en besparelse på omkring 85.000 kr. om måneden.

En række hjemmeserviceaktører har vinket farvel til gule sedler, forældede it-systemer, overtegnede whiteboards og et puslespil af udprint af vagtplaner ved at indføre et nyt digitalt planlægningssystem. Det er forskere fra Alexandra Instituttet, der i samarbejde med hjemmeserviceaktører i bl.a. Kjellerup, der har udviklet et mere visuelt planlægningssystem, kaldet PlanA.

PlanA er et eksempel på den form for brugerdreven innovation, vi arbejder med på Alexandra Instituttet. Vi startede med at observere, og her fandt vi hurtigt ud af, at det, der stressede plejere og hæmmede organisationens effektivitet, var en uhensigtsmæssig planlægning af dagligdagen. Både plejere på farten og planlæggere på kontoret manglede et godt visuelt overblik af aftalerne, forklarer Eva Bjerrum.

Giver visuelt overblik

PlanA består af en trykfølsom storskærm – et smartboard eller tilsvarende pc-løsning, der er forbundet med de kørende medarbejderes mobiltelefoner. Systemet gør det nemt at indarbejde ændringer i besøgsplaner og ruter, og understøtter planlæggerens arbejde med forslag og beslutningsstøtte på en overskuelig måde. Ligesom kommunikationen mellem medarbejderne ’i marken’ og kontoret flyder langt nemmere med den integrerede forbindelse mellem smartboardet og mobiltelefonerne.

Sparer både tid og penge i hjemmeplejen

PlanA har ikke kun gjort det nemmere at planlægge besøgene i hjemmeplejen. Schultz Pleje og Hjemmeservice har oplevet en reduktion i planlægningstiden på 25 procent. Den bedre planlægning regner de med giver en besparelse på fire procent i det udførende plejearbejde.

Det har også givet ledelsen bedre mulighed for at lægge en mere optimal ruteplanlægning. Schultz Pleje og Hjemmeservice havde i begyndelsen af 2012 kørselsomkostninger for 110.000 kr. per måned. Siden indførelsen af PlanA er omkostningerne reduceret til 100.000 kr. per måned. Alt i alt regner de med, at PlanA sparer dem for omkring 85.000 kr. om måneden.

Læs hele artiklen om PlanA på Alexandra Instituttets hjemmeside.