Nyt 3D-print center

3D-print i metal giver virksomheder mulighed for at gå nye veje i produktionen. Derfor har Teknologisk Institut åbnet et nyt center for industriel 3D-print i Aarhus. Centeret kommer bl.a. til at huse 3D-print satsningen AM LINE 4.0, som er et samarbejde med bl.a. Grundfos og Danfoss og støttet af Innovationsfonden. 

3D-metalprint, hvor emner i fx stål, aluminium og titanium kan printes ud fra en digital CAD tegning, åbner mange nye muligheder for industriel fremstilling. Det skaber nye muligheder inden for design, produktionstid og pris.

”Teknologierne åbner mulighed for, at virksomhederne kan tilbyde mere individuelle eller fleksible produkter. De etablerede virksomheder kan blive presset af helt nye – og mindre – konkurrenter, som forstår at udnytte mulighederne i 3D-print; billigere, skræddersyede, lettere komponenter og produkter”, siger sektionsleder Jeppe Skinnerup Byskov, Teknologisk Institut.

Rapport om 3D print fra Teknologisk Institut

Mens en lille spydspids af danske virksomheder nu er begyndt at 3D-printe i metal, ser op mod 30 procent af de danske produktionsvirksomheder 3D-print som en teknologi, de forventer at bruge i fremtidig produktion. Det fremgår af en ny analyse fra Teknologisk Institut, som har interviewet mere end 500 ledere i danske fremstillingsvirksomheder om deres brug af 3D-metalprint.

– Med 3D-print i metal som en helt ny mulighed for virksomhederne til at gå nye veje i produktionen, er det godt, at så mange kan se potentialet. Jeg tror faktisk ikke, at de mindre produktionsvirksomheder endnu er klar over de store muligheder, teknologien giver dem, siger sektionsleder Jeppe Skinnerup Byskov, Teknologisk Institut.

27 procent af de adspurgte virksomheder, som mener, at 3D-print er relevant for dem, mener dog, at prisen på 3D-print i metal er for høj, 21 procent mener, at 3D metal-printere endnu ikke er gode nok, mens 21 procent svarer, at de endnu ikke ved nok om teknologien.

”Her har vi en stor opgave med vores nye center; at vise virksomhederne, hvor langt teknologien faktisk er kommet i dag. Hvad der var umuligt eller for dyrt for få år siden, er nu muligt i dag i en ordentlig kvalitet og til en overkommelig pris. Og det kommer kun til at blive bedre og billigere i de kommende år”, siger Jeppe Skinnerup Byskov.

Læs hele pressemeddelelsen fra Teknologisk Institut her