el

Storskala batterianlæg skal sikre el på vindstille dage

Teknologisk Institut har indviet et unikt forsøgsanlæg i Aarhus i form af et storskala batterianlæg i forsøgsformat. Det er for at udvikle pålidelige batteriløsninger, som kan sikre forbrugerne og industrien elektricitet på vindstille dage eller ved fejl på vindmølleparker.

Den grønne omstilling giver udforinger til lagering af el

Energiforsyningen har store udfordringer med stabile leverancer af strøm, når hovedparten af den danske elforsyning skal bestå af energi fra vindmøller og solcellepaneler. Lagring af strøm i batteri kan være en del af løsningen og nu har Teknologisk Institut som en del af projektet Battery Energy Storage System, BESS, opbygget og indviet et unikt forsøgsanlæg i Aarhus i form af et storskala batterisystem i forsøgsformat. Energinet.dk trykkede på startknappen til anlægget og koblede det dermed på elnettet.

Erfaringer med nettilkoblede batterier kan nu indhentes

Det er vigtigt, at der udvikles pålidelige batteriløsninger, som kan sikre forbrugerne og industrien elektricitet på vindstille dage eller ved fejl på vindmølleparker. I dag er det de forudsigelige kraftværker, som giver stabilitet med konstante netfrekvenser og spændingsniveauer. Men, hvad sker der, når vi indfaser mere vedvarende energi og udfaser kraftværkerne? De første erfaringer med nettilkoblede batterier indhøstes nu på Teknologisk Institut i samarbejde med Vestas og Energi Danmark.

Større stabilitet

Fordelen ved batterier er, at de kan afgive og modtage strøm meget hurtigt og kan derfor sikre stabiliteten i elnettet fra døgn til døgn og fra sekund til sekund. Hvis forsøgene giver positive resultater vil næste skridt være at afprøve batterisystemer i meget stor skala i det virkelige liv.

Mere information

Projektet bliver støttet af ForskEL. Vil du vide mere kan du kontakte konsulent Johan Hardang Vium fra Teknologisk Institut på mobil: 7220 1322 eller på mail: jhv@teknologisk.dk