Stor europæisk tillid til den fynske robotklynge

En ny rapport viser at den fynske robotklynge er topscorer i hjemtage EU-midler til robotinnovation. Samtidigt placerer Teknologisk Institut i Odense sig som nummer 1 af alle de 362 europæiske institutioner, der modtager EU’s investeringer i robotinnovation.

En ny rapport fra konsulentfirmaet Grøn/Bruun viser, at det er lykkedes den fynske robotklynge at lægge sig helt i spidsen i forhold til at hjemtage EU-midler til europæiske robotprojekter. Det skriver Teknologisk Institut i en pressemeddelelse.

– Det er helt fantastisk, at den fynske robotklynge har så stærk en tilstedeværelse i et europæisk forsknings- og udviklingsmiljø, siger Mikkel Christoffersen fra Odense Robotics og tilføjer:

– Det understreger, hvor stærk en position klyngen har som internationalt centrum for robotteknologi.

Horizon 2020, som er EU’s største forsknings- og innovationsprogram, har til opgave at sikre Europas globale konkurrenceevne.

Indsatsen sikres med hjælp fra 253,4 millioner euro, hvilket svarer til 1,89 milliarder danske kroner som er blevet uddelt i støtte til europæiske robotprojekter. Af de midler er de 131,1 millioner kroner gået til Danmark. Det giver en syvendeplads i forhold til det samlede beløb, men en førsteplads, hvis man kigger på det tildelte i relation til antallet af indbyggere.

Flot førsteplads

Danmarks stærke position på området skyldes i høj grad Teknologisk Instituts robotteknologicenter i Odense. Instituttet har nemlig fået investeringer for 89,7 millioner kroner og indtager dermed førstepladsen blandt alle 362 europæiske institutioner, der får Horizon 2020-investeringer til robotteknologisk udvikling.

Igennem de EU-projekter, Teknologisk Institut har tiltrukket, er mere end 20 danske virksomheder blevet involveret i europæiske samarbejder.

– Danske virksomheder fortjener at få adgang til den bedste robotforskning i Europa. Det har vi sat os i spidsen for at bringe ud til det danske erhvervsliv, og samler derfor de bedste innovatører og topforskere fra hele Europa i projekter, der kommer danske virksomheder til gode, siger Kurt Nielsen, der er centerchef på Teknologisk Institut.