Specialdesignet hospitalsmad skal hjælpe patienter

Nyt projekt skal udvikle en teknologi, der med 3D print og nyudviklede ingredienser skal revolutionere hospitalskøkkenerne. Målet er at skræddersyede måltider skal kunne tilbydes til den enkelte patient. Projektet er hjulpet på vej af Innovationsfonden, som investerer 14 mio. kr. i projektet.

Det nye forskningssamarbejde har til hensigt at udvikle individuelt tilpassede måltider til hospitalspatienter via bl.a. 3D print og nyudviklede ingredienser. Måltiderne skal have det rette nærings- og energiindhold, som den enkelte patient måtte have behov for. Samtidig skal det printede måltid kunne tilpasses patienternes individuelle ønsker til smag og konsistens uden brug af ekstra ressourcer i hospitalskøkkenerne. Det skriver Teknologisk Institut i en pressemeddelelse.

Nogle af de patientgrupper der kan have særligt gavn af teknologien er hoved- og hals- cancerpatienter samt neurologiske patienter, da de er særligt udfordrede ernæringsmæssigt.

– Ud over de specifikke næringsbehov, patienterne måtte have, spiller velsmag og madens tekstur en stor rolle for patienternes madindtag, for eksempel i forbindelse med behandlingsforløb. Med dette projekt er ambitionen at udvikle en prototype til en avanceret 3D fødevareprinter, samt udvikle nye fødevarer og ingredienser, som kan afprøves i et hospitalskøkken, siger projektlederen, seniorspecialist Mia Fiilsøe Falkeborg, Teknologisk Institut.

Indledende eksperimenter er i gang

Teknologisk Institut er i gang med de indledende eksperimenter. Her er fokus på tekstur og sammensætning af fødevareingredienser. Sammen med Create it REAL, som er eksperter i 3D printteknologi, og fødevarevirksomhederne Arla og DuPont, som eksperter i ingredienserne, skal den nye fremstillingsteknologi udvikles i løbet af de næste fire år.

Projektet udføres sammen med forskningsgrupper ved både Københavns Universitet og Aarhus Universitet, samt ernæringsspecialister ved Aalborg Universitets Hospital, hvor 3D printeren ved projektets afslutning skal testes i anvendelse.

Om projektet

Officiel projekttitel: 3P – Personlige måltider til patienter / Personalised food Products for Patients.

Innovationsfondens investering: 14 millioner kr.

Samlet projektbudget: 20 millioner kr.

Varighed: 4 år med start 1. september 2017

Læs mere om projektet i den oprindelige pressemeddelelse